Tips voor gebitsverzorging naarmate je ouder wordt

Het is je hele leven lang belangrijk om goed voor je gebit te zorgen. Maar naarmate je ouder wordt, kun je hier natuurlijk extra op letten. Misschien is dit ook nodig, als je merkt dat er meer of sneller klachten ontstaan. Dit zijn handige basistips voor de verzorging.

© Pexels.com

Jouw gebit

Het is vooral belangrijk om te kijken naar jouw gebit. Ieder gebit is namelijk anders! Waar de een last van kan hebben, speelt bij de ander helemaal geen rol. Let in ieder geval goed op pijnen of andere klachten. Dan is er vaak een gerichte aanpak nodig, waar de tandarts je bij kan helpen. Het kan ook zo zijn dat je bijvoorbeeld een spleetje tussen de tanden hebt. Met een transparante beugel van DR SMILE kun je dit corrigeren. Het kan ook zo zijn dat je last hebt van gevoelige tanden, waar speciale oplossingen voor te vinden zijn. Hoe ouder je wordt, hoe beter je je gebit in ieder geval leert kennen. Maar onthoud ook dat je tanden en gebit blijven veranderen gedurende je leven. Dat is dus iets om rekening mee te houden.

Stralend gebit

Werk je leven lang aan een stralend gebit! Dat is na je zestigste toch eigenlijk net zo belangrijk dan op je twintigste of veertigste. Je kunt ook op een latere leeftijd nog genoeg aan je gebit doen, om er tevreden over te blijven. Zo is een beugel niet alleen iets om op jonge leeftijd te dragen. Moderne onzichtbare beugels kun je juist ook later nog dragen, om je tanden (weer) recht te laten zetten. Het voordeel is dat je ze nauwelijks ziet zitten. Daarom is het geen punt om zo’n beugel tijdens je dagelijkse momenten gewoon in te hebben. Langzaam maar zeker gaat je gebit er steeds rechter en netter door staan. Ook de kleur van de tanden telt mee bij de uitstraling van je gebit. Zijn je tanden door de jaren heen steeds geler of bruiner geworden? Dit is een bekend probleem. Onder andere het nuttige van koffie, thee en alcohol kan dit verergeren. Je kunt je tanden bleken om de oude kleur weer terug te halen. Overweeg een subtiel kleurverschil met het bleken, want zo ziet dit er zo natuurlijk mogelijk uit. Daarnaast kan een tandarts of mondhygiënist vaak vlekken van de tanden verwijderen.

Extra aandacht

Het kan zo zijn dat je gebit na verloop van tijd meer aandacht vereist. Bekende problemen die kunnen optreden op een latere leeftijd? Tandvlees kan dunner worden of gaan terugtrekken. Of juist de tanden kunnen zwakker worden. Je kunt ook te maken krijgen met tandbederf, al kan de tandarts hier vaak al preventief bij helpen. Maar daarbij is het wel aan jou om regelmatig de tandarts te bezoeken. Doe dit in ieder geval eens per jaar. Nog beter is ieder half jaar een bezoek aan de tandarts te brengen. Wacht niet te lang af als je pijn voelt of het idee hebt dat er iets aan de hand is met je gebit. Hoe sneller dit wordt aangepakt, hoe beter!

© Pexels.com

Dagelijkse verzorging

Je hele leven lang, maar zeker ook op een latere leeftijd, is de dagelijkse verzorging van het gebit belangrijk. Besteed hier dan ook de nodige tijd aan. Poets de tanden twee keer per dag. Doe dit met een elektrische tandenborstel, voor een effectievere werking. Stook en flos ook regelmatig. Het kan zo zijn dat er speciale verzorging nodig is. Misschien draag je een beugel of heb je een kunstgebit. Dat brengt ons uiteindelijk weer terug op het bovenste punt in dit artikel: ieder gebit is anders. Kijk daarom goed naar je specifieke situatie, waarbij deze tips de belangrijke basis vormen.

Het is nodig om je tanden iedere dag weer te verzorgen. Zo geniet je zo lang mogelijk van een gezond en mooi gebit! Daarnaast kan er extra verzorging nodig zijn, wat je zeker op latere leeftijd goed in de gaten kunt houden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *