Gehakt is in Nederland een van de meest gebruikte vleessoorten. Naast kip zie je het gemalen vlees waarschijnlijk het meeste voorbijkomen. Gehakt wordt in de meeste gevallen gemaakt van varkensvlees of rundvlees. Er bestaat echter ook kipgehakt en zelfs schapengehakt, of een mengsel van verschillende vleessoorten. Men maakt gehakt door brokken vlees in een gehaktmolen te stoppen, waar het door een plaat met meerdere gaatjes wordt geperst.
Geschiedenis van gehakt
Gehakt is eigenlijk een restproduct. Vroeger werden de kleine stukjes vlees die overblijven bij het slachten, samengebracht met vet- en bindweefsel resten. Daarna werd dit in kleine stukjes gehakt (waar de naam vandaan komt), en gemalen of vermengd. Niet alleen in Nederland is gehakt populair, in veel delen van de hele wereld wordt het product veel gebruikt en gegeten. Tegenwoordig is het natuurlijk geen restproduct meer. Het wordt ook gemaakt van een betere kwaliteit vlees. Men importeert vlees met als doel er gehakt van te maken.
De voedingswaarde van gehakt
De voedingswaarde is natuurlijk ook niet onbelangrijk. Gehakt is, zoals al het vlees, een bron van eiwitten. In 100 gram gehakt zit vaak rond de 20 gram eiwitten, afhankelijk van welke soort gehakt. Dit is ongeveer hetzelfde als bij kip. In gehakt zitten ook veel vitaminen en mineralen. Dat maakt van gehakt een goed product. Een verschil ten opzichte van kip is wel het vetgehalte, dat ligt veel hoger. Ook dit is weer afhankelijk van het soort gehakt, zo heb je bijvoorbeeld ook mager gehakt. Het totale aantal calorieën ligt bij gehakt dan ook hoger dan bij kip. In Nederland zijn er normen vastgelegd voor het vetgehalte van gehakt. Zo mag 100 gram gehakt maximaal 25 gram vet bevatten, en mager rundergehakt maximaal 15 gram vet.
Wat wordt er allemaal gemaakt van gehakt?
Je kunt gehakt natuurlijk gewoon zoals je het koopt gebruiken in allerlei gerechten, zoals een pasta bijvoorbeeld. Je kunt er echter ook iets anders van maken. Denk aan gehaktballen, hamburgers, worstjes en tartaar. Ook dat is allemaal gehakt. Gehakt is dan ook een veelzijdig product.
Weetjes over gehakt
- Als het heel vers is, hoef je gehakt niet helemaal door te bakken, dit is bijvoorbeeld bij een gehaktbal heel lekker. Dat maakt het wat sappiger.
- Wil je het gehakt gebruiken in een quiche? Neem dan een magere variant zoals mager rundergehakt of kipgehakt. Een vette variant zal namelijk veel vet op de quiche afzetten.
- Wil je zelf gehakt maken? Gebruik dan ook eens verse kruiden tijdens het malen, daardoor trekken de kruiden er beter in.
- Je kunt een gehaktbal veel lekkerder en wat aparter maken door er van alles doorheen te mengen. Kruiden, Parmezaanse kaas of wat groenten maken een gehaktbal meteen heel anders.
- Er is nog veel meer te maken met gehakt, op internet kun je allerlei inspiraties vinden. Ook de slager zal je kunnen adviseren over lekkere gerechten met gehakt.
Al met al is gehakt een enorm veelzijdig product dat door de manier van produceren ook nog eens vrij voordelig is. Ideaal om lekker mee te experimenteren dus!
Daarnet las ik het artikel over Boerenkool, nu over gehakt … Ik weet wat ik deze avond op tafel zet. Haha! Boerenkool met vleesbrood. Smakelijk!