5 tips voor lekkere koffie thuis

Thuis wil je natuurlijk genieten van overheerlijke koffie. En dat is ook zeker mogelijk, ook als je bijvoorbeeld nog relatief nieuw bent in de wereld van koffie. Als je namelijk de basics van de bereiding kent, lukt het je al om goede koffie te zetten. Zo smaakt dat kopje koffie thuis straks net zo lekker als dat ‘ie in de horeca smaakt! Is dat geen mooi uitgangspunt?

© Pexels.com

Snelheid en gemak

Laten we vooropstellen: je hoeft heus niet meteen veel tijd kwijt te zijn aan de bereiding van een vers kopje koffie, als je dit te veel gedoe vindt. Het kán natuurlijk wel, als je het een leuke hobby vindt. Maar het is ook hartstikke begrijpelijk als je liever wat anders met je tijd doet. Kies in dat geval voor een meer automatische koffiemachine, met pads of cups bijvoorbeeld. Tassimo cups zijn smaakvol, en snel te bereiden. Je kunt ook variëren met de smaak, van krachtige espresso’s tot romige cappuccino’s. Wat heeft hierin jouw voorkeur?

Smaakvoorkeur

Het brengt ons op het volgende punt: stel jouw smaakvoorkeur vast! Dit kunnen trouwens ook meerdere voorkeuren zijn, als je je kopjes koffie het liefst afwisselt. De een houdt van filterkoffie, de ander drinkt juist graag espresso. De een drinkt de koffie zwart, de ander voegt melk of suiker toe. Of misschien drink je wel graag een luxere koffie, zoals een cappuccino of latte macchiato. Door verschillende soorten koffie te proberen, kom je hier langzaam maar zeker achter. En onthoud dat het een kwestie van persoonlijke voorkeur is. Er is dus geen goed of fout!

Verse koffiebonen

Welk type koffie jouw voorkeur ook heeft, het is een aanrader om je koffie te bereiden met verse koffiebonen. Maal deze bonen pas vlak voor gebruik. Dan komen er heerlijke aroma’s vrij, die je ook wel kunt omschrijven als de typische koffiegeur! Je kunt een losse koffiemaler gebruiken of een volautomatische koffiemachine in huis nemen, die de bonen voor je maalt én ook nog eens een smakelijk kopje koffie voor je bereidt. En ga dus op zoek naar koffiebonen die passen bij jouw smaak. Zo zijn Starbucks koffiebonen perfect voor het bereiden van een sterke kop koffie, met een volle smaak. Voor filterkoffie en espresso zijn er verschillende soorten koffiebonen te vinden. Houd er ook rekening mee dat je een verschillende maalgraad nodig hebt voor beide typen koffie, wat je eenvoudig kunt instellen als je zelf je bonen maalt met een daarvoor speciaal bedoelde machine.

Koffie bewaren

Let goed op de manier waarop je koffie bewaart. Dit doet namelijk veel voor het behouden van de kwaliteit! Bewaar koffie koel, droog en donker. Je kunt het dus perfect bewaren in een keukenkastje of in de voorraadkast. Koffie hoeft niet in de koelkast, want hier is het te koud en vochtig. Sluit de verpakking goed af, zodat er geen lucht en licht bij de koffie kan komen. Zuurstof en daglicht kunnen de koffie namelijk aantasten, waardoor de kwaliteit al snel achteruit gaat. En dat is zonde, zeker als je wat langer met een verpakking doet. Koffiebonen behouden langer een verse smaak dan gemalen koffie: dat is ook nog iets om in gedachten te houden, zoals we ook noemen in het bovenstaande punt.

© Pexels.com

Totaalplaatje

Tot slot: het oog wil ook wat! Denk dus goed na over het totaalplaatje. Gooi je je koffie altijd maar gewoon in de eerste, de beste mok die je tegenkomt in je keukenkastje? Kies liever mooi koffieservies uit, zodat het drinken van de koffie nét wat meer een feestje is. Je kunt ook speciale lepeltjes uitkiezen, als je je koffie graag met melk of suiker drinkt. Als je het echt goed wilt aanpakken, maak je je kopje zelfs eerst warm. Zo blijft de koffie vervolgens ook langer warm! Doe bijvoorbeeld alvast wat heet water in het kopje. Op sommige (piston)koffiemachines kun je de kopjes warmhouden door ze er bovenop te zetten. En vergeet natuurlijk niet om bewust te genieten van je koffiemomentje. Zo is het plaatje pas écht compleet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *