Wat eet iemand met een lactose-intolerantie?

Wist je dat maar liefst 70% van de wereldbevolking een lactose-intolerantie heeft? In Nederland en België is dit percentage een stuk lager, omdat hier al eeuwenlang melk een van de belangrijkste voedingsbronnen zijn. Het lichaam kan dan veel beter tegen lactose. Heb jij of iemand in jouw omgeving een intolerantie tegen lactose? Dan kan dit als best beperkend voelen. In dit artikel lees je wat iemand met een lactose-intolerantie wel en niet kan eten.

Wat eet iemand met een lactose-intolerantie
© Pixabay.com

Lactose is melksuiker
Wat is lactose precies? Lactose is een ander woord voor melksuiker. Dit zit in melkproducten en kan door mensen met een intolerantie niet of niet goed worden verteerd. Het gevolg hiervan zijn lichamelijke klachten, zoals: buikpijn, diarree, huidproblemen, hoofdpijn en meer. Wanneer je niet tegen lactose kunt, moet dit ten strengste uit jouw voedingspatroon blijven.

Wat bevat lactose?
Dat lactose alleen in koemelk voorkomt, is een vaak gemaakte fout. Waar het grootste percentage lactose inderdaad in koemelk zit, zit lactose ook in andere dierlijke melk en melkproducten. Wanneer je niet tegen lactose kunt, moeten alle melkproducten worden gemeden. Dit betekent bijvoorbeeld ook: slagroom, kaas, yoghurt en alle zoetigheden waar lactose in zit verwerkt. Wanneer een product lactose bevat, wordt dit in dikgedrukke letters vermeld op de ingrediëntenlijst.

Alternatieve melksoorten
Wanneer je niet tegen lactose kunt, kun je alles dat geen lactose bevat gewoon eten. Ook zijn er alternatieve voor melk en melkproducten. Zo kun melk op basis van soya, rijst, amandelen of bijvoorbeeld kokos gebruiken. Verdikte kokosmelk uit blik, kan een goede vervanger zijn van room in gerechten. Ook zijn er toetjes op basis van alternatieve melksoorten op de markt. Door de groei in vraag naar veganistische producten, profiteren mensen met een lactose-intolerantie van een grote aanbod aan lactose vrije producten.

Wat eet iemand met een lactose-intoleranti
© Pixabay.com

Dieetafdeling in de supermarkt
De meeste supermarkten hebben een apart gedeelte met producten voor specifieke diëten. Hier kun je niet alleen afslankmiddelen vinden, maar ook dieetspecifieke producten. Dit kunnen bijvoorbeeld glutenvrije producten zijn, maar ook speciale producten zonder lactose. Zo kun je lactose vrije melk of slagroom vinden. Ook is dit dé plek waar je heerlijke zoetigheden kunt vinden, waar normaal melk in zou zitten, maar nu speciaal ontwikkeld zijn zonder lactose. Zo heb je altijd nog een groot aanbod aan lekkernijen.

Extra opletten
Lactose wordt vaak gebruikt bij producten waar je het het minst verwacht. Zo wordt bij sommige broden lactose gebruikt is het verwerkingsproces en bevatten veel kant-en-klare maaltijden lactose. Het is dus altijd goed opletten of jouw complete maaltijd lactose vrij is. Gelukkig zijn er altijd lactose vrije alternatieven.

Wanneer je niet goed tegen melksuiker kunt, ben je lactose-intolerant. Vandaag de dag hoeft dit tot niet veel problemen te leiden. Er zijn genoeg alternatieven van melk en melkproducten op de markt. Daarnaast is het voor producenten verplicht om dikgedrukt te vermelden, wanneer er lactose in het product zit. Hierdoor kun je in één oogopslag zien of je iets wel of niet kunt eten. Bekijk ook eens de speciale dieetafdeling van jouw supermarkt. Hier vind je altijd een groot aanbod aan lactose vrije producten.

1 reactie

  1. Dante

    Sojamelk … je moet er toch aan wennen, hoor.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *