Boerenkool: lekker én gezond

Het is een oer-Hollandse groente die in de 21e eeuw als superfood wordt verkocht: boerenkool! Deze plant heeft alles mee. Hij is goedkoop, ongelofelijk gezond en zorgt voor een stevige hap. Bovendien valt boerenkool in meer gerechten dan stamppot te gebruiken!

Boerenkool lekker én gezond
© Pixabay.com

Wat is boerenkool eigenlijk?
Kool is één van de meest veelzijdige groenten die er is. Alle koolvarianten zijn rassen of kruisingen van twee wilde plantensoorten. Precies: spruitjes, savooiekool, broccoli, bloemkool, koolrabi en palmkool: eigenlijk zet je min of meer hetzelfde op tafel! Europese boerenkool is een koolvariant waarvan de bladeren gekweekt zijn om extra groot en donker te worden en bovendien aan de randen in elkaar te vouwen. Daardoor levert de plant een hogere opbrengst per m2 dan kool met platte bladeren. Er zijn trouwens ook ‘boerenkolen’ met andere bladvormen, zoals de getande Russische boerenkool – maar die zal je in ons land niet snel op de markt vinden.

Is boerenkool gezond?
Zeker! Net als alle bladgroenten is boerenkool arm aan calorieën, rijk aan vitaminen en mineralen en bevat de plant veel antioxidanten. Wat doen deze stoffen voor je lichaam?

  • Boerenkool bevat weinig koolhydraten of vetten en levert dus een lage energiewaarde. Daarmee past boerenkool in een dieet waarmee je gewicht stabiel blijft of afneemt.
  • Vitaminen en mineralen zijn essentiële bouwstoffen, die je lijf helpen om cellen weefsels op te bouwen. Boerenkool is vooral erg rijk aan Vitamine K (helpt bij de bloedstolling en houdt aderen gezond), vitamine C (versterkt het immuunsysteem en houdt de huid soepel) en calcium (bouwsteen voor spieren en botten).
  • De antioxidanten in de plant beschermen het DNA in je cellen tegen schadelijke stoffen. Daardoor gaan ze veroudering en het vormen van kankercellen tegen. Donkere bladgroenten bevatten meer antioxidanten dan blekere groentes. Je snapt dat boerenkool met zijn diepgroene tint dus extra gezond is op dit vlak.
Boerenkool lekker én gezon
© Pixabay.com

Hoe kook je met boerenkool?
Hét gerecht met boerenkool is natuurlijk stamppot. Goedkoop, vullend, en eenvoudig te maken: was of schil aardappels, was en hak boerenkool, kook het geheel een half uurtje en stamp het – een kind kan de was doen. Zeker als je geen of niet te veel vet vlees erbij eet is stamppot boerenkool ook nog eens erg gezond.

Maar je kan meer met deze nuchtere, stevige bladgroente. Gebruik boerenkool als vervanging voor Chinese kool in wokgerechten en Thaise curry. Blend de plant door je smoothies zoals Amerikanen graag doen (‘kale’ is de trendy Engelse naam voor deze superfood). En de kool werkt ook in pasta, soep, broodjes, quiches. En zelfs in salades – je hoeft de plant namelijk helemaal niet te koken zoals wij gewend zijn!

Waar koop je boerenkool?
Op de markt en in de supermarkt is boerenkool praktisch altijd al gesnipperd en gewassen voor je – lekker handig. Ingevroren blokjes zijn minder vers, maar wel praktisch. En de meest gezonde manier om boerenkool te gebruiken is door zelf in de late zomer een rijtje planten te zaaien en die na de eerste vorst blad voor blad op te smikkelen. Leuk om te doen en de plant overleeft eigenlijk alles!

1 reactie

  1. Stine

    Boerenkool met worst, het klink als muziek in mijn oren! Heeft iemand nog zo’n oerdegelijk, ouderwets recept hiervoor? Laat je het even weten? Alvast bedankt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *