Gerst is een graansoort die vroeger veel verbouwd werd in Europa, maar die inmiddels een beetje verdrongen is geraakt door nieuwe tarwerassen en andere graansoorten. Toch is dit oeroude graan op verschillende manieren te gebruiken in de keuken. Lees hier een paar interessante feitjes over gerst en suggesties voor gerechten.
Is gerst gezond?
Gerst wordt meestal gegeven inclusief de graanhuid, die bij tarwe en rijst vaak verwijderd wordt. Die graanhuid bevat juist veel gezonder stoffen, zoals vitamine B3, natuurlijke vezels, en elementen zoals magnesium, selenium en koper. Gerst bevat zoals alle granen ook koolhydraten, maar minder dan tarwe en is dus beter geschikt voor mensen die hun gewicht in de gaten willen houden. Ten slotte zit er ook een behoorlijke dosis eiwitten in gerst – een bouwsteen waar ons lichaam niet zonder kan. Let op – gerst is niet glutenvrij.
Wat is parelgort?
Parelgort is een product dat gemaakt wordt van gerst, waarbij door de producent de zaadhuid verwijderd wordt. Dat vermindert de waarde voor de gezondheid een beetje, maar zorgt wel voor een zachtere, elegantere graankorrel. Parelgort werd vroeger vaak gebruikt om stevige pap mee te maken, maar tegenwoordig gebruiken foodies het in smoothies, salades, soep en nog veel meer oude en nieuwe gerechten.
Gerst en bier
Gerst is traditioneel dé graansoort waarvan bier wordt gemaakt. Dat heeft een paar redenen, onder andere dat er veel verschillende smaken kunnen worden gecreëerd door het graan te branden. Om bier te maken worden gerstekorrels eerst een paar dagen vochtig gehouden, waardoor ze ontkiemen. Het ontkiemde gerst wordt ‘mout’ genoemd. Het mout wordt gebrand, gemalen, gemengd met water en gezuiverd. De dikke vloeistof die hierdoor ontstaat heet ‘wort’ en zit boordevol koolhydraten. Die worden door het toevoegen van gist omgezet in alcohol. Proef eens puur gerstebier en vergelijk de smaak daarvan met tarwebier – je zult duidelijk verschil merken!
Hoe kook je met gerst?
Net als tarwe heeft gerst legio toepassingen in de keuken. Vooral Oost-Aziatische, Oost-Europese en Noord-Afrikaanse keukens maken enthousiast gebruik van het graan. Zelf een keer koken met gerst? Probeer dan eens van de onderstaande gerechten te maken:
In de soep
Een handje gerst geeft elke soep direct een hogere voedingswaarde en voegt bovendien een fijne bite en een nootachtige smaak toe. Je kunt gerst laten meekoken in groentesoep, tomatensoep en Koreaanse misosoep – en nog in veel meer soepjes.
In de tajine
In Noord-Afrika is gerst nog steeds een veel gebruikt ingrediënt in de lokale stoofpot, de tajine. Gerst wordt daar gecombineerd met heerlijke kruiden (komijn, koriander, munt, paprikapoeder) en smaakvolle ingrediënten (vlees, gedroogd fruit, groenten). Ook in een Europees stoofgerecht heeft het graan zijn plaats – stoofpotten met gerst is echt middeleeuws oervoedsel uit ons continent.
Als vervanging van risotto
Gerst kan bijna niet kapot gekookt worden, en neemt de smaken van andere ingrediënten vrij goed op. In Italië wordt het graan dan ook vaak gebruikt op dezelfde manier als risottorijst, met welke ingrediënten jij maar lekker vindt. In de Italiaanse keuken heet gerst ‘orzo’ – vergis je niet met de pastasoort die ook zo genoemd wordt!
Klink goed. Die risotto met gerst ga ik alvast eens uitproberen.