Kip, het meest veelzijdige stukje vlees

Waarschijnlijk ken je deze bekende reclameslogan uit 2016 nog wel. Beter kan het ook niet worden omschreven, kip is inderdaad een heel veelzijdige vleessoort. In onderstaand blog lees je dan ook alles wat je over dit product en de bereiding moet weten.

Kip, het meest veelzijdige stukje vlees
© Pixabay.com

Gezond en goedkoop

Wist je dat het eten van “wit” vlees, dus ook kip, veel gezonder is dan het eten van rood vlees? Onderzoekers stelden vast dat wanneer je eten van rood vlees vervangt door het eten van wit vlees, er een lagere kans op het volgende bestaat: kanker, het metabool syndroom, diabetes type 2, vroegtijdig overlijden en cardiovasculaire ziektes.

Overal verkrijgbaar

In elke supermarkt is kippenvlees verkrijgbaar, waarbij het aankopen van biologisch kippenvlees de absolute voorkeur heeft. Niet alleen had de kip een beter leven, het vlees is ook een stuk smaakvoller. Doorgaans wordt er (gerookte) kipfilet, kiphaasjes, kipdijfilet, kippenpoten en kippenvleugeltjes aangeboden. Kip is ook als vleeswaar verkrijgbaar en wordt ook in maaltijdsalades verwerkt.

Het aankopen en bewaren van kip

Koop alleen een product dat er mooi van kleur uitziet en nog niet de THT datum heeft bereikt. Bewaar kip zo kort mogelijk buiten de koeling en gebruik bij het vervoer van de winkel naar huis een speciale koel- of vriestas. Bewaar de kip thuis onderin de koelkast of vries de kip direct in.
Voordat je de kip invriest, kun je die het beste overdoen in speciale diepvriesdoosjes of diepvrieszakjes. Grootverpakkingen vlees zijn vaak het voordeligst. Deel ze in kleinere porties op. Dat is ook handiger met ontdooien.

Het ontdooien van kip

Kip mag nooit op kamertemperatuur worden ontdooid. Denk vooruit en haal een dag van te voren de gewenste hoeveelheid uit de diepvries en laat de kip in de koelkast ontdooien. Leg de bevroren kip op een schoteltje zodat eventuele sappen niet in de koelkast terecht kunnen komen. Wanneer je kip op deze manier ontdooit, verminder je de kans op salmonella of een besmetting met andere bacteriën.
Tip: wil je van kip blokjes snijden? Dat gaat erg makkelijk als het vlees nog niet helemaal is ontdooid.
Kip mag nooit rauw worden gegeten.

Kip, het meest veelzijdige stukje vlee
© Pixabay.com

Keukenhygiëne

Was altijd eerst je handen voordat je kip gaat bereiden, snijden of aanraakt. Gebruik alleen schoon keukengerei. Messen en snijplanken die je voor het bereiden van de kip heb gebruikt, nooit voor een ander product gebruiken om kruisbesmetting te voorkomen. Neem na het bereiden van de kip het werkblad met een schone vaatdoek af en doe die vervolgens in de was.

Voedingswaarde van kip per 100 gram

Kcal -> 165
Kj -> 694
Water -> 69,8 gram
Eiwit -> 19,3 gram
Vet -> 9,9 gram
Verder bevat kip nog een aantal vitamines en mineralen

Kip, makkelijk te combineren

Omdat kip van zichzelf heel mild van smaak is, laat dit stuk vlees zich heel makkelijk met tal van ingrediënten combineren, bijvoorbeeld in een wokgerecht.
Kip moet je, zeker wanneer het alleen als stukje vlees wordt gegeten, goed met kruiden en specerijen op smaak brengen. Kip leent zich ook uitstekend om te marineren, bijvoorbeeld met een marinade van sojasaus, knoflook en honing.

Recepten

De lijst met lekkere, makkelijke recepten met kip in de hoofdrol is oneindig. De zoekwoorden “recept kip” levert al meer dan 12 miljoen resultaten op.
Het is een kwestie van welke smaken en ingrediënten jou het meeste aanspreken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *