Vegetarisme begint eerder regel dan uitzondering te worden en de commercie haakt daar op in. Niks mis mee, want een leefstijl zonder vlees (of met minder vlees) is beter voor het milieu, gezonder, diervriendelijk en vaak ook nog goedkoper. Welke vleesvervangers kun je allemaal krijgen? Van het aanbod sta je versteld!
Vega vs vegan
Een vegetariër komt niks te kort: alleen vitamine B12, maar dat zit in allerlei zuivelproducten. Je hoeft dus geen supplementen te nemen als je geen vlees eet. Voor veganisten is dit anders, zij consumeren helemaal geen dierlijke producten. Het makkelijkst, en ook het beste compromis, is een (gedeeltelijk) vegetarisch dieet. Al moet je dit natuurlijk helemaal zelf weten.
Traditionele vleesvervangers
Al sinds jaar en dag hebben we de beschikking over de ‘gewone’ of traditionele vleesvervangers. Tofu (tahoe) en tempeh worden veel in de Indonesische keuken gebruikt en kun je ook in andere gerechten verwerken. Vegetarisch gehakt is er ook al een tijdje, alsmede de veggie-burgers, -schnitzels en -gehaktballetjes. De merken Vivera, Garden Gourmet, Valess, My Best Veggie, Goodbite, Tivall en de eigen merken van de supermarkt gelden als een soort wegbereiders. Met hun producten zorgen ze ervoor dat er voor vegetariërs ruime keuze is. Tot slot zijn er sojabrokken, een soort goedkope grote kruimels die je in warm water weekt, waarna ze een soort vleesstructuur krijgen. Prima voor een vegetarische gehaktsaus bijvoorbeeld.
Duurdere merken
De Vegetarische Slager bleek al snel een waar succes toen dit bedrijf in 2010 werd opgericht. Hun sappige MC2-burger, gehaktballen, kipstukjes en shoarma vonden gretig aftrek omdat de structuur ervan veel op de originele gerechten lijkt. Enige nadeel is dat de producten van De Vegetarische Slager enigszins aan de prijs zijn. Er zijn kapers op de kust die met nóg duurdere producten komen. De Beyond Meat Burger is met €5,99 voor twee stuks meer een luxeproduct. Hoe dan ook is het fijn dat er zo veel keus is. De commercie heeft de trend van het vegetarisme (eindelijk) door en probeert werkelijk elke soort vlees na te bootsen met alternatieve ingrediënten.
Snacks en broodbeleg
Of (rook)worst onder snacken valt, laten we in het midden, maar wat is het fijn dat onder anderen Unox een vega-variant op de markt heeft gebracht: deze is niet van de echte rookworst te onderscheiden. En kijk eens wat Mora tegenwoordig allemaal aan heerlijke veggie-snacks in haar assortiment heeft. Bitterballen, frikandellen, kroketten, bamiballen, kipkorns, sateetjes. En dan is er nog de Green Cuisine van Iglo, met vissticks, burgers en complete maaltijden. Op het gebied van broodbeleg hoef je je als vegetariër ook geen zorgen te maken. Filet Americain, paté, humus, boterhamworst, salami, er is van bijna alles een vleesloze versie. Als je bedenkt dat je wel patat, alle groenten en zuivel ‘mag’ eten als vegetariër, is er bijna geen reden meer om niet na te denken over je vleesconsumptie. Het milieu, de dieren en je portemonnee zullen blij met je zijn!
Recente reacties