Wat je nog niet wist over de aardbei

Voor heel wat mensen is de aardbei het lievelingsfruit. Zij kunnen niet wachten tot de verse aardbeitjes weer in de winkel liggen. Of tot ze in je eigen moestuin rood genoeg zijn om te plukken. Het is altijd leuk om iets meer te weten te komen over een bepaald product. Wat wist jij nog niet over die verrukkelijke en gezonde aardbei?

Wat je nog niet wist over de aardbei
© Pixabay.com

Weetjes over de aardbei

  • Vermoeden dat ze door ontdekkingsreizigers zijn geïntroduceerd vanuit Zuid-Amerika
  • Kan ook een van oudsher inheemse bosplant zijn geweest
  • Er zijn vele tientallen aardbeienrassen
  • Tegenwoordig het hele jaar door verkrijgbaar
  • Aardbei moet bij aanschaf volrood van kleur zijn
  • Eerst afspoelen en daarna pas het kroontje verwijderen
  • Diverse medicinale eigenschappen
  • De enige vrucht met zaadjes aan de buitenkant
  • Familie van de roos
  • Lievelingsfruit van de merel

Aankoop en bewaren

Of je de aardbeitjes nu bij de boer, bij de supermarkt of op de weekmarkt koopt, let erop dat ze op het moment van aankoop een volrode kleur hebben. De kroontjes dienen er fris en groen uit te zien. Het is belangrijk om even te checken of er onderin het doosje geen slechte exemplaren zitten. Je loopt anders het risico dat je al snel het hele bakje weg kunt gooien. Bewaar de aardbeien niet te lang. Ze smaken het lekkerst als je ze direct op de dag van aankoop opeet. Wil je ze een paar dagen bewaren, zet ze dan het liefst in de koelkast. Haal ze er wel echt binnen 4 dagen uit. Natuurlijk is dit ook wel afhankelijk van de rijpheid. Als het mogelijk is, koop deze vruchten dan bij de kweker zelf. Ze hebben absoluut te lijden onder al het vervoer. Of je oogst ze heerlijk uit je eigen moestuin. Wat een feestje om dagelijks wat van die rode heerlijkheden te plukken.

Wat je nog niet wist over de aardbe
© Pixabay.com

Aardbeien zijn gezond

Dit fruit bevat veel verschillende vruchtenzuren, mineralen en onmisbare vitamines. Daarnaast hebben aardbeien een bloedzuiverende werking, helpen ze tegen obstipatie en verminderen ze hoofdpijnklachten.

Schoonmaken

Verwijder het kroontje nooit voordat je de aardbeien gaat wassen. De aardbei zuigt zich anders vol met water en dat is jammer van de smaak. Spoel de aardbeien dus eerst goed af onder de kraan en haal daarna het kroontje eraf. Doe dit met een goed scherp mesje.

Toetje met aardbeien

Het is verrukkelijk om eens hangop met aardbeien te maken. Je snijdt hiervoor de vruchten in kleine stukjes. Je klopt vervolgens slagroom en dan schep je de hangop door de slagroom. Dit doe je ook met een beetje aardbeienjam. Vul hiermee de helft van een glas en voeg dan stukjes aardbei toe. Daarna doe je weer een paar schepjes hangop en je eindigt met een laagje aardbeien. Eventueel maak je het af met een lekkere aardbeiensaus. Dat wordt smullen voor jong en oud.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *