Wanneer is vlees halal?

Er zijn wereldwijd talloze verschillende soorten vlees die dan ook op grote schaal worden genuttigd. Zo zijn er bijvoorbeeld vleesrestaurants, wordt er in huizen regelmatig met vlees gekookt en wordt vlees ook door andere gerechten heen gedaan. Naast het feit dat er veel verschillende soorten vlees zijn, zijn er specifieke groepen die bepaalde vleessoorten niet eten uit bijvoorbeeld een religieuze overtuiging. Vlees dat niet volgens de Islamitische regels geslacht is is hierbij een voorbeeld van vlees dat moslims niet eten. Vlees dat wel volgens de regels en wetten van de Islam geslacht is is toegestaan. Dit vlees wordt halal vlees genoemd.

Wanneer is vlees halal
© Pixabay.com

Wat houdt halal in?
In de Islam is het zo dat er bepaalde producten, maar ook bepaalde handelingen, verboden of toegestaan kunnen zijn. Een handeling die in de Islam is verboden wordt haram genoemd. Vertaald vanuit het Arabisch komt het woord haram neer op verboden of onrein. Een handeling of product dat in de Islam wel is toegestaan wordt halal genoemd. Een vleessoort behoort tot halal vlees als deze geslacht is volgens de wetten van de Islam, maar een voorwaarde is ook dat het dier waar het vlees van is, überhaupt een dier is dat in de Islam gegeten mag worden. Als slechts 1 van deze 2 zaken aanwezig is dan is het vlees alsnog niet halal. Tegenwoordig wordt er in veel supermarkten een labeltje met “halal” op een product geplaatst als het product halal is. Zo kan het onderscheid eenvoudig worden gemaakt.

Wanneer is vlees hala
© Pixabay.com

Wanneer is vlees halal?
Zoals gezegd moet het dier waar het vlees van is sowieso een dier zijn dat in de Islam gegeten mag worden. Over het algemeen is het zo dat als dieren vierpotig zijn, het herkauwers moeten zijn in de Islam. Het vlees van varkens, paarden, apen, beren, honden, katten, muizen, olifanten, tijgers, egels en ratten is bijvoorbeeld haram. Dit houdt in dat dit vlees ook niet gegeten mag worden als het volgens de Islamitische wetten wordt geslacht. Dieren die wel gegeten mogen worden in de Islam zijn onder andere kippen, koeien, schapen, herten en bijvoorbeeld hazen. Zoals gezegd is echter bij deze dieren de voorwaarde dat deze ook nog op een halal manier geslacht worden. Om een dier halal te slachten is een van de grootste voorwaarden in de Islam dat het dier met 1 snee recht door de hals sterft. Eerst het dier ergens anders snijden is dus absoluut verboden, omdat het de bedoeling is dat het dier tijdens het overlijden geen pijn lijdt. Ook dient het mes waarmee het dier geslacht wordt zo scherp mogelijk te zijn zodat de slachting snel en zonder problemen kan verlopen. Het is niet de bedoeling dat het dier toch pijn lijdt omdat het mes niet scherp genoeg is waardoor de slachting erg lang duurt. Daarnaast wordt er een bepaald slachtgebed gezegd door de slager. Dit zegt hij wanneer hij gaat beginnen aan het slachten van het dier. Ook is het de bedoeling dat al het bloed uit het dode dier stroomt na het slachtproces.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *