De veelzijdigheid van citrusfruit

Citrusfruitsoorten maken deel uit van een grote familie. We hebben het dan over onder meer sierplanten en citrusvruchten. Dit zijn de bekendsten. Omdat citrusvruchten zeer eenvoudig te kruisen zijn, ontstonden er inmiddels duizenden varianten van dit soort fruit. Niet elke variant is echter eetbaar.

De veelzijdigheid van citrusfruit
© Pixabay.com

Rijk aan vitamine C

Over welke citrusvrucht je het ook hebt, ze zitten allemaal bomvol met vitamines. Deze zijn rijk aan antioxidanten en verhogen onze weerstand. Zeker vitamine C is in elke citrusvrucht zo ongeveer te vinden. Deze vitamine is belangrijk voor het functioneren van ons zenuwstelsel. Ook is ze van belang voor de bloedvaten, de huid, de botten en de tanden. Eet je bijvoorbeeld van handsinaasappels slechts een stuk, dan heb je al bijna je portie vitamine C voor die dag binnen. Ook is dit fruit rijk aan mineralen. Zoals bekend is het caloriearm, dus ideaal om te gebruiken tijdens een dieet.

Welk citrusfruit kennen we zoal?

Handsinaasappel

Deze heeft een sappige bijt en een heerlijke zoete smaak. Kan als tussendoortje genomen worden als handfruit. Ook heerlijk in taarten en toetjes.

Bloedsinaasappel

Deze sinaasappel heeft meer een friszure smaak. Ook is dit fruit te herkennen aan het bittere aroma. Kan prima uit de hand gegeten worden. Ook geschikt om te persen of om te verwerken in een salade of toetje.

Perssinaasappel

Meestal heeft deze sinaasappel een friszoete smaak. Uiteraard zeer geschikt om te persen. Maar zeker ook lekker om te verwerken in toetjes, taarten en salades.

Mandarijn

Mandarijnen zijn er in allerlei soorten en maten. Meestal zijn ze friszoet van smaak. Lekker zo uit het vuistje, maar ook in allerlei gerechten te verwerken.

De veelzijdigheid van citrusfrui
© Pixabay.com

Limoen

Een limoen staat bekend om zijn friszure smaak. Dit fruit heeft een aromatische schil. Lekker in smoothies, gebak of cocktails.

Citroen

Citroenen hebben een zure smaak. Veel mensen drinken citroensap aan het begin van de dag. De schil is ook zeer goed te gebruiken. Bijvoorbeeld in gebak. Ze worden ook nog weleens gebruikt als vervanger van azijn. Strooi je het sap over verse producten zoals een avocado, dan ga je verkleuring tegen.

Grapefruit

Een heerlijk zoet stuk fruit met een bitter aroma. Grapefruits zijn over het algemeen heel sappig. Lekker en gezond om te verwerken in desserts, smoothies en salades. Komt van oorsprong uit Jamaica.

Herkomst

Van oorsprong komt citrusfruit voornamelijk uit Australië en Zuidoost-Azië. Tegenwoordig worden ze vooral gekweekt in landen met een subtropisch klimaat. Je denkt dan natuurlijk al snel aan landen zoals Spanje, China en Mexico. Omdat zoveel landen citrusvruchten produceren, is dit fruit het hele jaar door verkrijgbaar.

Bereiding

Eigenlijk schil en snijd je deze fruitsoorten allemaal op dezelfde manier. Dat is dus ideaal. De schil is over het algemeen heel dik en het is handig om daar een mesje voor te gebruiken dat bedoeld is voor het schillen en pellen van citrusfruit.

Citrus bewaren

Je snapt wel dat citrusfruit niet van kou houdt. Denk maar aan de landen van herkomst. Bewaar ze dus niet in de koelkast. Een temperatuur van ongeveer 12 graden is ideaal. Is de vrucht gepeld en open gemaakt, bewaar hem dan wel in de koelkast. Maximaal 2 dagen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *