Alles over cola

Cola, in vrijwel elk land ter wereld is het de meest bekende en meest gedronken frisdrank ter wereld. Tegelijkertijd staat het ook bekend als een van de meest ongezonde dranken ter wereld, vanwege het suikergehalte. Ook zou je door het koolzuur allerlei andere ziektes kunnen krijgen, maar dit is nooit bewezen. Al met al blijft cola een interessant onderwerp waar we hieronder eens naar gaan kijken.

Alles over cola
© Pixabay.com

De geschiedenis van cola

Cola werd bedacht door Coca Cola, in Amerika. De bedoeling was om een verfrissende frisdrank te maken met dezelfde oppeppende werking als koffie. Daarom werd coca cola bedacht, met een minimale hoeveel extract van de coca-plant (waar de naam vandaan komt) en cafeïne. In 1886 werd Coca Cola voor het eerst naar soda bars gebracht. Het was toen echter nog een siroop waar je water bij moest spuiten. Een tijdje later werd het logo bedacht dat vandaag de dag nog altijd wordt gebruikt. Nadat het steeds bekender werd kwam ook de vraag wat nou de ingrediënten waren, maar dat is altijd geheim gebleven. Volgens het verhaal ligt het recept in een kluis in Atlanta. Enkel twee topmensen van Coca Cola zouden de code hiervan hebben.

Waar wordt cola van gemaakt?

We weten dus niet precies waar Coca Cola van wordt gemaakt, omdat het recept geheim is. Wel weten we dat er een uittreksel van het cocablad wordt gebruikt, overigens wel nadat er cocaïne uit is gehaald. We weten ook wat er in andere soorten cola zit, dus kunnen we je alsnog vertellen waar cola van wordt gemaakt.

  • Water met koolzuur
  • Suiker
  • Cafeïne
  • Fosforzuur v. karamel
  • Een aantal natuurlijke aroma’s

Uiteraard zijn er tegenwoordig een hoop varianten bedacht op Cola. Zo heb je verschillende smaken zoals sherry of vanille. Daarnaast heb je light en zero varianten. Hierbij is de suiker vervangen door zoetstoffen, zodat het aantal calorieën flink omlaag gaat of zelfs amper nog aanwezig is.

Alles over col
© Pixabay.com

Hoe slecht is cola nou echt?

Cola heeft de naam slecht te zijn voor je lichaam. Allereerst zit er veel suiker in, dat is nou eenmaal zo. Suiker is niet de vijand, je hebt het zelfs nodig, maar teveel is wel degelijk ongezond. Ook de cafeïne heeft nadelige effecten, voor de een wat meer dan voor de ander. Als oplossing hiervoor kun je een van de caloriearme varianten kiezen. Daarnaast gaan er nog allerlei verhalen rond over cola. Zo zou je er kanker van krijgen, het risico op de ziekte van Alzheimer vergroten en zou een biefstuk binnen twee dagen oplossen in cola. Al deze verhalen zijn echter nooit bewezen.

Pepsi cola

Als je aan cola denkt denk je al snel aan Coca Cola, maar ook Pepsi is natuurlijk ontzettend bekend. Pepsi is al jarenlang aan het inlopen op Coca Cola en inmiddels verkoopt het niet zo heel veel minder meer. Dit is onder andere veroorzaakt door de bekende Pepsi proef op televisie. Hierbij moesten mensen blind proeven tussen Pepsi en Coca Cola, en kwam Pepsi als beste naar voren. In het algemeen vinden er echter heel veel mensen Coca Cola lekkerder, en heel veel mensen ook Pepsi. Daarom kunnen de merken prima naast elkaar bestaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *