Weetjes over Koffie

Wereldwijd wordt er naast thee ook heel veel koffie gedronken, uit onderzoek blijkt dat Nederlanders gemiddeld per dag 2,4 koppen koffie drinken. In een jaar is dat 260 liter per persoon. Nederlanders zijn net zoals andere mensen uit de wereld dol op koffie, het drinken van een kopje koffie is een vast onderdeel van de dag voor veel mensen. In dit artikel ga ik je meer vertellen over het populaire drankje, over de bereiding, over de geschiedenis en bijvoorbeeld over de verschillende effecten. Met dit artikel wil ik geen koffiemerken promoten, het is puur informatief voor mensen die geïnteresseerd zijn in koffie.

Weetjes over Koffie
© Pixabay.com

De Geschiedenis van Koffie

Onderzoekers zeggen dat de koffieplant in de tiende of elfde eeuw is ontdekt in Ethiopië. Dat was ook direct het eerste land waar mensen begonnen met het drinken van deze warme en oppeppende drank. Mensen noemde het in die tijd het zwarte goud. In de vijftiende eeuw werd koffie ook populair in Jemen, waar de plant ook groeide. Tijdens de zestiende eeuw begonnen ze ook koffie te drinken in Turkije, Syrië, Perzië en Egypte. Ook in die tijden waren er al koffiehuizen, waar mensen net zoals nu graag samenkomen om hun verhalen met elkaar te delen onder het genot van een bakje koffie. In de zeventiende eeuw begon de import van koffiebonen naar Europa. Er waren ook mensen die minder fan van koffie waren, ze noemde het de bittere uitvinding van Satan. In 1663 werd in Nederland het eerste koffiehuis geopend, namelijk in Amsterdam.

Zelf Koffie Zetten

Bedrijven maar ook mensen thuis beschikken tegenwoordig over een koffieautomaat. Gooi wat poeder en water in een reservoir en door op een aantal knoppen te drukken wordt jouw kopje koffie gezet. Maar via de ouderwetse manier zet je koffie die vaak veel lekkerder is.

Hieronder wat basisinformatie

  • Een bakje koffie bestaat minimaal voor 90% uit water, zorg dus dat je vers water gebruikt. Dit heeft natuurlijk een positief effect op de smaak.
  • Wanneer koffiebonen in contact staan met zuurstof verliezen ze langzaam hun aroma en smaak, bewaar de bonen dus luchtdicht.
  • Kalk kan effect hebben op de smaak, maak dus regelmatig je koffieapparaat schoon.
  • Wanneer water boven de 96 graden is kan koffie verbranden, wanneer deze onder de 90 graden is wordt de smaak minder intens. Zet dus altijd je koffie met water dat een temperatuur tussen de 90 en 96 graden heeft.
  • Een basis kopje koffie bestaat uit 12 gram koffie bij 200 milliliter water. Alles boven de 12 gram versterkt je koffie, vanaf dat punt kun jij ontdekken welke sterkte bij jou past.
Weetjes over Koffi
© Pixabay.com

Filterkoffie
Veel mensen zetten koffie met een koffieapparaat met filter. Het is een erg gemakkelijk manier van koffie zetten. Echter bevatten de filters lijm, door de warmte kan deze smelten. De smaak van de lijm trekt dan in de koffie. Je kunt het overigens ook met de hand doen, je zet dan een filterhouder op het kopje zelf. Hoe fijner de koffie is gemalen hoe sterker hij wordt. Deze manier is ook handig voor het maken van een espresso. Wel even roeren omdat de smaak onderin sterker is dan boven in.

Percolator koffie
In de jaren 50 en 60 was het zetten van koffie met een percolator al heel populair. Maar nu is deze methode weer helemaal in. Dit komt omdat mensen steeds meer interesse krijgen in slow coffee. Voor het zetten van 6 kopjes ben je ongeveer 10 minuten bezig. Het is niet gemakkelijk, om de juiste sterkte te bereiken moet de koffie precies lang genoeg door het kannetje lopen.

Cafetière koffie
Veel mensen zijn dol op cafetière koffie. Het is ook heel snel en gemakkelijk te zetten. Je doet een schep koffie in de cafetière en voegt vervolgens warm, maar niet kokend water toe. De koffie moet gelijktijdig verzadigd worden en er moet beweging in het glas ontstaan. Wanneer je een karamelkleurig laagje op de koffie ziet liggen betekend dit dat de koffie CO2 heeft uitgestoten. Dit is een teken dat de koffie super vers is. Even roeren en een paar minuten wachten en je hebt een heerlijk kopje koffie.

Bonenkoffie uit machine
Dit is de perfecte manier van zetten, gebruik de basisinformatie uit dit artikel en er kan weinig mis gaan. Maar ook met het zetten van koffie is experimenteren niet erg.

Is koffie gezond

Koffie kan gezond zijn maar dit ligt wel aan een aantal factoren, koffie met suiker is natuurlijk een stuk minder gezond. Wanneer de koffie goed is gefilterd bevorderd dat ook de gezondheidsfactor, dit omdat de hoeveelheid cafestol in dat geval afneemt. In koffie zit cafeïne, dit is niet gezond en al helemaal niet voor zwangere vrouwen en kinderen.

De gezondheidseffecten van koffie

  • Verhoogd de stofwisseling
  • Geeft je energie
  • Het bevat goede voedingsstoffen
  • Geeft bescherming tegen diabetes type 2
  • Kan beschermen tegen hartproblemen en hersenbloedingen
  • Kan depressie voorkomen
  • Kan beschermen tegen Parkinson, Alzheimer en dementie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *