Rijst, een veelzijdig basisproduct

Rijst is een niet meer weg te denken basisproduct uit de Nederlandse keuken. Daar waar vroeger vaak nog de traditionele aardappels, vlees en groenten op het menu stonden, wordt nu in steeds meer maaltijden rijst gebruikt. Maar welke soorten rijst zijn er? En hoe moet je deze bereiden? In dit artikel alles over deze van oorsprong Aziatische graankorrel!

Rijst, een veelzijdig basisproduct
© Pixabay.com

Soorten rijst
Er zijn een hoop verschillende soorten rijst, zoals gewone witte rijst, zilvervliesrijst (gezond!), pandanrijst, jasmijnrijst, basmatirijst, risottorijst en paëllarijst. Over het algemeen wordt het onderscheid gemaakt door de grootte van de graankorrel en in hoeverre de rijst bewerkt is. Witte rijst is bijvoorbeeld ontdaan van het vliesje en daardoor neutraal van smaak. Wil je een rijst met een iets karakteristieke smaak, kies dan bijvoorbeeld voor pandanrijst. Alle rijstsoorten zijn langdurig te bewaren, mits in een droge en koele ruimte en luchtdicht afgesloten. Dit maakt het een ideaal product om in grote hoeveelheden in te kopen!

Bereiden
Sommige soorten rijst kan je beter even schoonspoelen in een vergiet, om zo te soms ietwat stoffige zetmelen van de korrels af te spoelen. Veel recepten raden aan om ‘rijst te bereiden volgens de verpakking’. Hier staat dan vaak een instructie op om de rijst eerst op een hoge temperatuur te brengen, om ze vervolgens nog op lage temperatuur door te laten garen. Dit wordt gedaan om de warmte op een gelijk niveau te houden. Je wilt voorkomen dat de rijst die dicht bij de onderkant van de pan zit aanbrandt terwijl de rijst aan de bovenkant nog niet gaar is. Let er ook op dat onbereide rijst ongeveer 2,5 keer zo zwaar wordt tijdens het koken. Als je rekent op 100 gram rijst per persoon, doe dan 40 gram onbereide rijst in het water.

Rijst, een veelzijdig basisproduc
© Pixabay.com

Gerechten
Rijst is ontzettend veelzijdig en kan in veel verschillende gerechten gebruikt worden. Het kan in een gerecht dienen als neutrale tegenhanger van een sterke saus, of juist met een saus gemengd worden en de smaal absorberen. De mogelijkheden zijn eindeloos en je kan blijven variëren met gerechten. Een andere variant uit de Indonesische keuken is nasi goreng. Hierbij wordt de rijst nog even kort meegebakken in een grote pan met groenten en vlees, vis of tempeh. Een absolute aanrader om een keer te proberen, omdat de rijst door het bakken een andere structuur krijgt. ‘Nasi goreng’ is dan ook Indonesisch voor ‘gebakken rijst’.

Bijzondere soorten
Er bestaan bijzondere soorten rijst die alleen voor specifieke gerechten gebruikt worden. Voorbeelden hiervan zijn sushirijst en risotto. Sushirijst is een stuk kleveriger dan normale rijst en moet met azijn en zout op smaak gebracht worden. Een bordje sushirijst is geen aanrader, maar in combinatie met een beetje zeewier en verse vis een absolute smaaksensatie. Niet voor niets wordt sushi steeds populairder in Nederland. Risotto is een rijstsoort die vooral smaak opneemt. Bijzonder hieraan is dat de rijst eerst kort gekookt wordt zoals normaal, maar het tweede deel van het garingsproces in een bouillon plaatsvindt. Hierdoor wordt meer smaak opgenomen dan normaal. Lekker voor op een vegetarische dag, bijvoorbeeld met paddenstoelen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *