Dagelijks worden er wereldwijd duizenden biersoorten gebrouwen. De meesten onder ons doen dan ook niets liever dan na een lange werkdag, thuis of op een gezellig terrasje, van een lekker koud biertje te genieten. Toch doen er nogal wat fabels over bier de ronde en worden sommige waarheden als flauwekul beschouwd. In dit artikel maak je kennis met de meest voorkomende feiten en fabels over bier.
Abdijdier en trappistenbier is hetzelfde
Fabel! Hoewel er maar een dunne lijn zit tussen abdij- en trappistenbier, is er toch wel een duidelijk verschil. In tegenstelling tot trappistenbier, wordt abdijbier (ook gekend als “kloosterbier”), niet (meer) door de kloosterlingen zelf gebrouwen maar wordt enkel de naam nog geassocieerd met de herkomst van het bier. Corsendonk, Sint Bernardus en Leffe zijn voorbeelden van bekende kloosterbieren terwijl Rochefort, Westmalle en Achelse trappist tot de trappistenbieren behoren omdat ze tot op vandaag de dag gebrouwen worden door monniken.
Van bier word je dik
Feit! Een flesje bier heeft om en bij de 100 kcal. Omdat bier, net zoals andere alcoholische dranken, dikwijls in de vorm van “sociale drankjes” geconsumeerd wordt (en dus niet meegerekend wordt in de dagelijkse energiebehoefte), zal overmatige consumptie ongetwijfeld tot gewichtstoename leiden. Drinken met mate is de boodschap!
Bier drinken op een lege maag maakt je sneller dronken
Fabel! Maar hoe komt het dan dat ik me sneller ziek voel als ik niets of weinig gegeten heb? Wel, omdat drinken op een nuchtere maag een heleboel risico’s met zich meebrengt. Misselijkheid, braakneigingen en zelfs alcoholvergiftigingen, komen vaker voor bij een lage voedselinname.
Je wordt sneller dronken van wijn dan van bier
Fabel! Wijn heeft dan wel een hoger alcoholpercentage dan bier, je drinkt er ook minder van. Een wijnglas is kleiner dan een bierglas en wordt ook nooit helemaal vol geschonken waardoor je per slot van rekening dezelfde hoeveelheid alcohol drinkt voordat je je aangeschoten voelt.
Vrouwen zijn sommige dagen vlugger dronken
Feit! Het verbaast je waarschijnlijk maar een vrouw treedt wel degelijk sneller in een staat van dronkenschap op bepaalde dagen van haar menstruatiecyclus. Vlak voor de ongesteldheid wordt bier en andere alcohol beduidend sneller afgebroken met als gevolg dat een vrouw op deze dagen meer alcohol verdraagt.
Bier lest de dorst
Klinkklare onzin! Deze fabel wordt vooral door mannen in stand gehouden en heeft geen enkele kern van waarheid. Alcoholconsumptie heeft een vochtafdrijvend effect op ons lichaam en dat verklaart waarom we tijdens een avondje stappen regelmatig naar het toilet moeten. Ook de aanhoudelijke dorst die we de volgende ochtend ervaren, is hier een gevolg van. Dorst lessen doe je nog altijd het beste door water te drinken.
Bier is een natuurlijk product
Feit! Ondanks de alom gekende ongezonde bijwerkingen van een glaasje bier, is bier wel degelijk een natuurproduct. Door de vier basisingrediënten water, mout, gist en hop op een minutieuze manier met elkaar te vermengen, worden alle bieren ter wereld geproduceerd.
Recente reacties