Wijn heeft ook voordelen voor de gezondheid

Wijn heeft een uitstekende reputatie hoog te houden. Het is niet zomaar een alcoholische drank. Het wordt niet voor niets als de nectar van de goden omschreven. Het bestaat overigens al duizenden jaren en is de meest bekende drank naast water. De waslijst van gezondheidsvoordelen is ellenlang en wordt elk jaar steeds uitgebreider. Niet enkel rode wijn heeft zo zijn voordelen voor de gezondheid met de aanwezige polyfenolen. Bij witte wijn zijn de antioxydanten sterker aanwezig. Wat zijn de hoofdredenen om dagelijks een wijntje te drinken zonder overmatig gebruik? Een kleine round-up.

Wijn heeft ook voordelen voor de gezondheid
© Pixabay.com
  • Wijn houdt het cholesterol gehalte in bedwang

Wetenschappelijk uitgevoerde studies bevestigen dat rode wijn goede cholesterol – de zogeheten HDL – bevordert, wat helpt bij het open houden van bloedvaten. Het wordt zelfs aangeraden om dagdagelijks één of twee glaasjes bij een maaltijd te drinken.

  • Hartaandoeningen kunnen worden voorkomen

Rode wijn bevat antioxidant dat de medische wereld resveratrol wordt genoemd. Het is een vetoplosbaar polyfenol dat vooral te vinden is in druivenpellen. Het beschermt de bloedvaten aanzienlijk. Om optimaal profijt te halen van deze antioxidanten in rode wijn, is het vooral aan te raden om van een lichtrode wijn te genieten en liefst vlak voor het slapengaan. Medische rapporten raden 0,3 liter rode wijn dagelijks aan bij mannen. Voor vrouwen ligt de lat bij voorkeur op 0,2 liter per dag.

  • Wijn helpt een zware verkoudheid te voorkomen

De klassieke geneeskunde zweert bij hoog en bij laag dat wijn drinken zware verkoudheden kan vermijden en zelfs voorkomen. Zo is het wetenschappelijk bewezen dat wijn drinken met mate de immuniteit tegen een verkoudheid zelfs tot 80 procent kan verhogen.

  • Gewichtsverlies wordt ondersteund

Gewichtsverlies en alcohol worden sinds jaar en dag als grote vijanden bij uitstek aanzien. Recente studies tonen aan dat mensen die elke dag wijn drinken een smallere taille en minder (buik) vet hebben dan personen die dagelijks sterke drank drinken.

Wijn heeft ook voordelen voor de gezondhei
© Pixabay.com
  • Het geneest zelfs een zere keel

Het klinkt misschien vreemd maar als je rode wijn met hele kleine slokken inneemt, het langzaam over je tong laat glijden en vervolgens doorslikt uiterst heilzaam kan zijn om een zere keel te genezen. Wat uitstekend helpt is om een soort warme glühwein te maken met kruiden en rode wijn. Een belangrijke tip: zorg dat je wijn wel opwarmt, maar nooit kookt. In het andere geval verdwijnt de vitamine C die in rode wijn aanwezig is.

  • Uitstekend tegen stress

Voor wie last heeft van stress, helpt een goed glas wijn. Pauze nemen en van elke slok uitvoerig genieten, onderdrukt dat eventuele stressgevoel. Welke wijn je kiest, maakt nauwelijks of niets uit. Het enige wat je in je achterhoofd moet houden is het volgende. Rode wijnen ontspannen en hebben een kalm effect, terwijl witte wijnen meer energie geven.

  • Rode wijn zorgt dat je jonger blijft

Uit onderzoek blijkt dat regelmatige drinkers van wijn tot 40 procent meer antioxydanten hebben dan geen wijnliefhebbers. Het voorkomt bovendien celveroudering. Dit betekent dat wijnliefhebbers vitaal en jong blijven en gemiddeld langer blijven leven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *