Alles wat je moet weten over bulgur

Bulgur: misschien heb je er wel eens van gehoord, maar er is ook een grote kans dat je geen idee hebt wat het is. En dat terwijl bulgur een perfecte vervanger is voor couscous, rijst en pasta! Het zit bomvol vezels en is op allerlei manieren te gebruiken. Het is dan ook niet zo gek dat het graanproduct al in veel keukens gebruikt wordt en ook in Nederland in populariteit aan het groeien is. In deze tekst lees je alles wat je moet weten over bulgur.

Alles wat je moet weten over bulgur
© Pixabay.com

Wat is bulgur?
Bulgur is een graanproduct gemaakt van tarwe, voornamelijk van durum. Durum is een harde tarwesoort met een grote korrel. Om bulgur te produceren worden deze tarwekorrels gestoomd, gedroogd en vervolgens grof gemalen of gebroken. Hierdoor zijn de korrels redelijk grof, groter dan bijvoorbeeld couscous en kleiner dan rijst.
Bulgur wordt vooral gebruikt in de Indiase, Turkse, Arabische, Noord-Afrikaanse en mediterrane keuken. De smaak is licht nootachtig en het graanproduct heeft een goede bite. Bulgur dient in gerechten als koolhydraatbron en is dus een goede vervanger voor rijst, couscous of zelfs pasta. Het is tegenwoordig ook erg makkelijk verkrijgbaar, de meeste supermarkten hebben het product in hun assortiment.

Hoe bereid je bulgur?
De bereidingswijze van bulgur is erg simpel. Je hebt er geen pan voor nodig, alleen een kommetje en kokend water. Bulgur bereiden gaat als volgt:

  • Stap 1: doe de bulgur in een kom
  • Stap 2: giet kokend water over de bulgur
  • Stap 3: laat dit 10 minuten wellen (eventueel bedekt met een theedoek)
  • Stap 4: roer de bulgur los en giet het teveel aan water af
Alles wat je moet weten over bulgu
© Pixabay.com

Het graanproduct kan zowel warm als koud gegeten worden, dus je kunt de bulgur eventueel laten afkoelen. Voor extra smaak kan de Bulgur geweld worden in bouillon of na het afgieten gemixt worden met olijfolie en zout.
Bulgur kan in vrijwel ieder recept dienen als vervanging voor couscous of rijst. Het is ook een erg populaire toevoeging aan salades, vanwege de grove korrel en de lekkere bite van het product. Typische bulgurgerechten zijn Turkse pilav en Libanese tabouleh. In India wordt de graansoort zelfs gemixt met melk en suiker en zo gegeten als ontbijtgraan.

Is bulgur gezond?
Bulgur heeft en groot aantal gezondheidsvoordelen:

  • Bulgur is eiwitrijk. Per 100 gram bevat bulgur 9,5 gram eiwitten. Eiwitten zijn belangrijk als bouwstenen van het lichaam.
  • Daarnaast bevat bulgur ook enorm veel vezels, wel 10 gram per 100 gram. Vezels zijn belangrijk voor de spijsvertering en stoelgang.
  • Bulgur is een bron van koolhydraten, maar is hierdoor niet gelijk ongezond. Vergeleken met rijst bevat bulgur namelijk 50% minder koolhydraten. De koolhydraten die de graansoort wel bevat, zijn zogenaamde langzame koolhydraten. Deze verteren langzamer waardoor je langer vol zit.
  • Bulgur bevat vitamine B11 (foliumzuur), wat belangrijk is voor de groei.
  • Ook bevat het graanproduct veel belangrijke mineralen, waaronder fosfor, magnesium en en kalium.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *