Wat eet iemand met een glutenallergie?

Coeliakie of wel glutenallergie komt relatief best vaak voor. Wanneer je sensitief bent voor gluten, kun je vervelende symptomen ervaren. Zo kun je (ernstige) buikkramp ervaren, maar ook problemen zoals: hoofdpijn, diarree en huidproblemen. Veelal wordt een glutenallergie al op vroege leeftijd gediagnosticeerd, maar er zijn ook veel volwassen die nog altijd niet weten dat hun klachten komen door een glutenallergie. Het is niet alleen belangrijk om te weten wat je niet mag eten met een glutenallergie, maar vooral belangrijk wat je nog wel kunt eten. Lees daarom verder om meer te weten te komen over het eetpatroon van iemand met een glutenallergie.

Wat eet iemand met een glutenallergie
© Pixabay.com

Wat mag je niet eten?
Wanneer je allergisch bent voor gluten, moet je alle producten met gluten vermijden. Maar wat zijn gluten precies? Gluten kun je beschrijven als een mengsel van verschillende eiwitten. Deze eiwitten komen voor in tarwe, rogge en gerst. De meest voorkomende producten die je dus moet vermijden met een allergie voor gluten, zijn bijvoorbeeld: brood, koekjes, ontbijtrepen en de meeste deegwaren. Echter moet je met deze allergie altijd goed opletten. Tarwe, gerst en rogge wordt namelijk in veel producten gebruikt. Let daarom altijd goed op de ingrediëntenlijst om te zien of het gluten bevat. Dit kun je altijd snel herkennen, dit wordt namelijk vetgedrukt op de ingrediëntenlijst.

Alles zonder gluten
Een glutenallergie kan vrij beperkend lijken, maar eigen kan je nog best heel wat eten. Groente, fruit, vlees en de meeste melkproducten zijn namelijk vrij van gluten. Wel moet je met voorverpakte producten dus altijd goed letten of er geen gluten in verwerkt zijn. Ook in veel sauzen worden gluten gebruikt als bindmiddel en is extra oplettendheid vereist.

Glutenvrije producten
Je hoeft met een glutenallergie niet alles te laten. Houd je toch erg van brood of van ontbijtgranen? Er zijn gelukkig genoeg alternatieven op de markt. Er is veelal een aparte sectie in de supermarkt met glutenvrije producten. Hier kun je glutenvrij brood, deegwaren en lekkernijen vinden. Zo kun je dus altijd nog genieten van een alternatief van de producten die je moet mijden.

Wat eet iemand met een glutenallergi
© Pixabay.com

Uit eten gaan?
Uit eten gaan met een allergie is net wat lastiger. In veel restaurants houden ze goed rekening met allergieën en kun je op de menukaart al zien of er gluten in zijn verwerkt. Toch is het altijd raadzaam om nogmaals te vragen over er gluten in het gewenste gerecht zit. Zo kan de kok er rekening mee houden en voorkom je dat er ongewenst gluten verwerkt zitten in jouw gerecht. Je bent wat beperkter wanneer je uit eten gaat met een allergie, maar het is zeker mogelijk. Je kunt natuurlijk ook speciaal zoeken naar restaurants die een speciaal glutenvrije menukaart hebben.

Een glutenallergie kan als een beperking voelen, maar dat hoeft het helemaal niet te zijn. Je hebt met een allergie voor gluten nog altijd genoeg mogelijkheden omdat alleen gluten gemeden hoeven worden. Je kunt op zoek gaan naar alternatieve en glutenvrije producten aanschaffen. Het vergt wat meer aandacht wanneer je naar de supermarkt gaat of uit eten gaat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *