Spruitjes, het gezonde groene kooltje

Spruitjes kunnen gemengde gevoelens oproepen. Er zijn diehard-liefhebbers, maar voor veel mensen jong en oud, zijn ze berucht om hun vieze smaak en muffe geur. Ze zouden een bittere smaak hebben en ongelooflijk stinken tijdens de bereiding. Dat slechte imago is sneu voor het kleine groene kooltje, want het zijn ware vitaminebommetjes en ze bevatten weinig calorieën. Wanneer ze even kort gekookt worden en eventueel een beetje gekruid zijn, smaken ze ook nog eens heerlijk. Bijna zoet zelfs. In dit artikel wordt er nader ingegaan op de beruchte spruitjesgeur en hoe deze voorkomen kan worden. Ook wordt er verder ingegaan op de voedingsstoffen en tot slot worden enkele tips gegeven waarop gelet kan worden bij het kopen van dit onderwaardeerde kooltje.

Spruitjes, het gezonde groene kooltje
© Pixabay.com

Kort koken voorkomt de typische geur
Vroeger, in de tijd van zwart-wittelevisie, werden spruitjes in ruim water urenlang gekookt. Dit resulteerde in die typische geur in huis: de beruchte geur van rotte eieren. Door het urenlang te laten koken, werd ook nog eens een deel van de vitaminen doodgekookt, de structuur werd onaantrekkelijk snottig en het kooltje lag zwaar op de maag. ‘Voedzaam’ werd dat toen waarschijnlijk genoemd. De oplossing en het imagoherstel voor de spruit zijn simpel: minder lang laten koken. Een minuut of vier is al voldoende. Er ontstaat geen vieze geur, ze smaken niet bitter, soms juist een beetje zoet en ze liggen niet zwaar op de maag. Om ze knapperig te houden, kan je ze ook even roerbakken. Als ze hierna meteen opgediend worden, zijn ze het lekkerst.

Die typische geur
De geur van spruitjes is eigenlijk standaard voor een koolsoort die lang gekookt wordt. Het wordt veroorzaakt door de zwavel die elke kool uit de grond haalt om goed van te groeien. Door kool lang te koken, komen de vluchtige zwavelverbindingen vrij en dat ruik je.

De spruitjes hebben wel een enigszins andere smaak dan decennia terug. Door veredeling van spruitjesrassen, is de bittere smaak tegenwoordig wat minder heftig.

Vitaminebommetjes
Hieronder is een aantal voedingstoffen van de spruit (per 100 gram) op een rijtje gezet:

  • 0,15 mg vitamine A
  • 0,12 mg vitamine B1
  • 0,12 mg vitamine B2
  • 150 mg vitamine C
  • 150 mg vitamine K
  • 3,9 gram koolhydraten
  • 4 gram eiwit
  • 0,5 gram vet

Vitamine A
Vitamine A is goed voor het gezichtsvermogen, de huid en de slijmvliezen.

Spruitjes, het gezonde groene kooltj
© Pixabay.com

Vitamine B
Bijna alle vitamines uit het vitamine B-complex zijn in bepaalde mate aanwezig in de spruit. Ze zijn vooral rijk aan folaat. Dit speelt een rol bij de vorming van rode bloedcellen.

Vitamine C
Bij inname van slechts acht (kort!) gekookte spruitjes, zit je al aan ruim 120% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Deze is belangrijk voor groei van ons bindweefsel en het ondersteunt ons immuunsysteem.

Vitamine K
Acht spruitjes bevatten ook meer dan twee keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine K. Deze vitamine is essentieel voor de botten, bloedstolling en wondgenezing.

Verse spruiten kopen
Als je uit een grote hoeveelheid verse spruitjes kunt kiezen, pak dan de felgroene exemplaren. Deze zijn het verst. De klein spruitjes zijn meestal iets zoeter en malser dan de grote spruiten. Let erop dat de bladeren stevig zijn, want gelige slappe blaadjes zijn een teken van ouderdom in de spruitjeswereld.
Thuisgekomen is het raadzaam om de spruiten in een zak, in de koelkast te bewaren. Ze kunnen daar rustig één en soms zelfs twee weken blijven liggen, voordat de kwaliteit afneemt. Dit is duidelijk te zien aan verkleurde zwarte slappe blaadjes.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *