Bloemkool is voor veel mensen een vrij bekende groente. Het is altijd leuk om iets meer te weten te komen over een bepaald product. Kijk maar eens welke weetjes voor jou helemaal nieuw zijn. Natuurlijk krijg je tips over de mogelijke bereidingsmanieren en voedingswaarde van deze heerlijke, gezonde en gevarieerde groente.
Weetjes over bloemkool
- Kan worden ingevroren
- Als je paarse, groene en oranje bloemkool kookt, verdwijnt deze kleur
- Witte bloemkool dankt zijn kleur aan bladeren hem afdekken tijdens de groei
- Balderen van de groenten kunnen in een stamppot of soep
- 10 Dagen houdbaar in de koelkast
- De eerste kasbloemkooltjes verschijnen rond Pasen en smaken verrukkelijk
Past in gezond voedingspatroon
Bloemkool hoort bij de groenten en past dus in een verantwoord en gezond voedingspatroon. Dit product bevat veel voedingsstoffen en vezels. Calorieën krijg je met deze groente niet veel binnen. Bloemkool is rijk aan vitamine C. Deze groente regelmatig op tafel zetten verhoogt dan ook je weerstand. Neem je 100 gram, dan zit je al bijna aan de hoeveelheid die dagelijks wordt aanbevolen. Ook is bloemkool rijk aan vitamine K, kalium, vitamine B6, magnesium en calcium. Na het eten van een portie bloemkool heb je lang een verzadigd gevoel. Ook zorgt het voor een gezonde spijsvertering.
Op tal van manieren te bereiden
Verandering van spijs doet eten. Iedereen heeft zo zijn voorkeuren als het gaat om koken, bakken, wokken of bereiden in de oven. Toch kan het goed zijn om eens voor een andere bereidingswijze te kiezen. Wat kun je zoal doen om bloemkool lekker klaar te maken?
- Als couscous
- Als puree
- Als soep
- Als rijst
- Gewoon traditioneel gekookt
- Roerbakken
- Als pizzabodem
- Verwerken in een smoothie
- Als snack
Bewaren in de koelkast
Met een bloemkool kun je lang doen. Zeker als jouw huishouden uit niet al te veel personen bestaat. Wellicht heb je echter geen zin om elke dag hetzelfde te eten. Varieer daarom met de manier van bereiden. Je kunt bloemkool in de la van de koelkast wel 10 dagen bewaren. Heb je echter geen zin om dagen achter elkaar deze groente te eten, dan kun je ook een gedeelte in de vriezer bewaren. Snijd hem dan in roosjes. Daarna even kort blancheren in water met zout. Dan is hij klaar voor de vriezer. Vergeet de bloemkool niet op tijd uit de vrieskist te halen. 6 Maanden bewaren is ongeveer het maximum. Schrijf dus even de datum op het bakje of diepvrieszakje.
Bloemkool schoonmaken
Als je de bloemkoolroosjes gaat snijden, probeer ze dan ongeveer even groot te maken. Zo zorg je ervoor dat ze ook gelijkmatig gegaard worden. Eerst haal je de bladeren en het dikke gedeelte van de stronk weg. Gooi alle roosjes in een vergiet en spoel ze af onder de kraan.
Recente reacties