Het FODMAP-dieet voor PDS: alles wat je moet weten

Het FODMAP-dieet is een dieet dat vaak wordt aanbevolen aan mensen met het prikkelbare darmsyndroom. Bij het dieet worden bepaalde koolhydraatgroepen (ook wel FODMAP’s genoemd) uit het voedingspatroon verwijderd om de klachten te verminderen. Het dieet kun je zien als een soort cursus, waarbij je leert welke voedingsmiddelen werken voor jouw lichaam en welke niet. In deze tekst lees je wat FODMAP’s zijn, wat voor effect ze hebben op de prikkelbare darm en hoe je het FODMAP-dieet volgt.

Het FODMAP-dieet voor PDS alles wat je moet weten
© Pixabay.com

Wat zijn FODMAP’s?
FODMAPS’s zijn koolhydraten die kunnen zorgen voor verschillende soorten maag- en darmklachten. Deze koolhydraten zijn opgedeeld in vier groepen:

  • Oligosachariden. Oligosachariden zijn een vorm van langzame koolhydraten, waarvan galactanen en fructanen bij mensen met een prikkelbare darm voor de meeste klachten zorgen. Galactanen komen voor in peulvruchten als linzen, kikkererwten en bruine bonen. Fructanen vind je onder andere in brood, pasta en uien.
  • Disachariden. Bij disachariden gaat het in het FODMAP-dieet vooral om lactose.
  • Monosachariden. Fructose is in het FODMAP-dieet de belangrijkste monosacharide. Dit is te vinden in bepaalde fruitsoorten, waaronder druiven, mango’s, appels en gedroogd fruit. Honing heeft ook een hoog fructosegehalte. Daarnaast wordt fructose aan veel voedingsmiddelen toegevoegd als zoetstof.
  • Polyolen. Polyolen, ook wel suiker alcoholen genoemd, komen vooral voor in steenvruchten als pruimen, abrikozen en perziken.

Deze groepen komen ook allemaal terug in de naam van het dieet. FODMAP is namelijk een afkorting voor Fermentation of Oligosaccaharides, Disaccharides, Monosaccharides And Polyols.

Het FODMAP-dieet voor PDS alles wat je moet wete
© Pixabay.com

Wat voor effect hebben FODMAP’s op de prikkelbare darm?
Het FODMAP-dieet is kan goed helpen om klachten van mensen met het prikkelbare darmsyndroom te verminderen. FODMAP’s worden namelijk niet goed opgenomen door de dunne darm. Hierdoor komen ze (deels) onverteerd in de dikke darm terecht, waar bacteriën de koolhydraten in grote hoeveelheden afbreken. Dit proces heet ook wel fermenteren en kan zorgen voor veel gasvorming. Zo ontstaat er bij mensen met een gevoelige darm een opgeblazen gevoel, winderigheid en pijn. Ook wordt er in dit proces meer vocht aangetrokken door de dikke en dunne darm, wat resulteert in diarree of andere stoelgangsproblemen.

Hoe volg je het FODMAP-dieet?
Het FODMAP-dieet is een beetje te vergelijken met een cursus waarbij je leert op welke voedingsmiddelen je goed reageert en op welke niet. Bij het FODMAP-dieet wordt er gekeken op welke FODMAP’s een persoon negatief reageert, waardoor deze in de toekomst vermeden kunnen worden om de klachten te verminderen. Dit gebeurt door alle FODMAP’s voor zes weken uit het dieet te verwijderen, om de koolhydraatgroepen daarna één voor één weer te introduceren in het voedingspatroon. Zo merk je tegen welke groepen je wel kunt en tegen welke niet. Uiteindelijk weet je welke koolhydraatgroepen bij jou voor klachten zorgen en kun je deze vermijden. Het is aan te raden het dieet te volgen onder begeleiding van een diëtist. Deze kan namelijk helpen met het uitvoeren van het dieet, zorgt dat er geen fouten gemaakt worden en kan de klachten het beste analyseren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *