Hoe ga je om met een eetstoornis?

Een eetstoornis heeft een grote impact op je leven en op de mensen om je heen. Het kan iedereen overkomen en het leven flink overhoop gooien. Het is belangrijk om te weten hoe je het beste met een eetstoornis om kunt gaan. Niet alleen wanneer je zelf aan een eetstoornis lijdt, maar ook wanneer een dierbare van je getroffen is door een eetstoornis. In dit artikel kun je meer lezen over wat je kunt doen en hoe je kunt helpen.

Hoe ga je om met een eetstoornis
© Pixabay.com

Het kan iedereen overkomen
Er is een stigma dat een eetstoornis is een psychische aandoening is dat vooral bij tienermeisjes voorkomt. Dit is niet geheel juist. Waar het klopt dat tienermeisjes het vaakst een eetstoornis ontwikkelen, komt dit ook bij mannen/jongens voor en op alle leeftijden. Op elke leeftijd kan een eetstoornis worden ontwikkeld. In veel gevallen kan dit ontstaan na een heftige of traumatische gebeurtenis. Het is daarom belangrijk om allereerst begripvol om te gaan met iemand die lijdt aan een eetstoornis. Dit is een psychische aandoening met het hoogte mortaliteitcijfer.

Zoek op tijd hulp
Een eetstoornis ontstaat niet in een dag. Veelal kunnen er maanden of zelfs jaren van vreemd eetgedrag aan vooraf gaan. Het is daarom van groot belang om op tijd aan de bel te trekken voor hulp. Merk je dat je steeds meer moeite hebt met bepaalde voedingsmiddelen of zie je een dierbaar persoon steeds vaker een maaltijd overslaan? Zorg dan dat je meteen hulp inschakelt. Hoe eerder in het proces je hulp inschakelt, des te effectiever de hulp kan zijn.

Praatgroep zoeken
Een eetstoornis is veelal voor degene die eraan lijdt, al lastig genoeg om te bevatten. Het zijn veelal scheve redeneringen en het brengt veel moeilijkheden met zich mee in het dagelijks leven. Het kan daarom lastig zijn om hierover te praten. Veel mensen zullen het moeilijk kunnen begrijpen of gauw afwijzen als onzinnig gedrag. Het kan daarom een goede optie zijn om een praatgroep te zoeken met mensen die ook aan een eetstoornis leiden. Begrip en herkenning kan voor verlichting zorgen. Zij zullen jou beter kunnen begrijpen en daardoor ook beter kunnen helpen.

Hoe ga je om met een eetstoorni
© Pixabay.com

Interne begeleiding
De meest effectieve manier om een eetstoornis te bestrijden, is door een interne therapie te volgen. Je leeft dan tijdelijk in een leefgroep waar je wordt geholpen door psychologen, psychiaters en voedingsdeskundigen. Je leert weer om normale maaltijden te eten en je wordt strikt in de gaten gehouden. Hierdoor kun je niet wegkomen met smoesjes en kun je de meest effectieve begeleiding verwachten. Je kunt jezelf vrijwillig opgeven voor een interne begeleiding, maar dit kan ook opgedragen worden door medische specialisten.

Trek gelijk aan de bel wanneer je merkt dat je het moeilijk hebt met eten of wanneer een vriend of vriendin niet meer normaal kan eten. Een eetstoornis is een heftige aandoening dat zijn uitwerking heeft op jouw hele bestaan. Niet alleen jij, maar ook de mensen om je heen hebben het zwaar, wanneer je tegen een eetstoornis vecht. Zorg ervoor dat je op tijd professionele hulp zoekt, om van jouw eetstoornis af te komen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *