Waarom sapjeskuren en crashdiëten niet werken

Tegenwoordig is de sapjeskuur razend populair. Het zou ontgiftend werken en je verliest ook nog eens in korte tijd veel gewicht. Een sapjeskuur is echter een crashdieet, waarbij je vaak niet meer dan 500 calorieën binnenkrijgt op een dag. Dit is vele malen minder dan de 2.000 (voor vrouwen) of 2.500 (voor mannen) calorieën die je binnen een gezond eetpatroon binnenkrijgt.

Waarom sapjeskuren en crashdiëten niet werken
© Pixabay.com

Doordat je zo weinig energie tot je neemt, val je inderdaad snel af binnen korte tijd. Het nadeel van crashdiëten is echter dat dit vaak moeilijk vol te houden is. Ook is het ongezond om je lichaam opeens niet te geven wat het nodig heeft en kan het zelfs zorgen voor een jojo-effect op je gewicht. De sapkuur is tenslotte zeer heel beperkt qua variatie en de voordelen zijn niet wetenschappelijk onderbouwd. Twijfel jij erover om dit dieet te gaan volgen? Wij vertellen je meer over waarom een sapjeskuur (en crashdieet in het algemeen) niet werkt.

Amper vetverlies

Je wilt uiteraard gewicht verliezen als je af gaat vallen. Het maakt echter wel wat uit waar dit vandaan komt. Bij een crash dieet word je een stuk lichter, maar dat wil niet zeggen dat jij daadwerkelijk vet verliest. Door het grote calorie tekort gaat je lichaam namelijk ook jouw spierweefsel verbranden. Daarnaast wordt veel van het gewichtverlies veroorzaakt doordat je minder vocht in je lichaam hebt. Vaak zie je bij een crash dieet dat je in het begin in een rap tempo kilo’s kwijtraakt. Dit gewichtsverlies bestaat voornamelijk uit vochtverlies. Dit vocht komt weer terug zodra je weer normaal gaat eten.

Zodra je door het glycogeen in het lichaamsvocht bent, is er een volgende energiebron die door je lichaam wordt aangesproken. Dit zijn je spieren. Je ziet er misschien wel dunner uit, maar er blijft nog een flinke laag vet achter onder je huid. Hierdoor kom je niet echt strak in je vel te zitten. Daarnaast verbruikt je lichaam minder energie als je minder spieren hebt, waardoor je nóg minder moeten gaan eten wil je blijven afvallen.

Waarom sapjeskuren en crashdiëten niet werke
© Pixabay.com

Voedzame stoffen gaan verloren

Fruit is gezond en bij een sapjeskuur denk je waarschijnlijk dat je gigantisch veel vitaminen, vezels en mineralen binnenkrijgt. Heel wat van deze voedzame stoffen gaan echter verloren als je het fruit tot sap verwerkt. Een smoothie is al een betere keuze dan sap, omdat de voedingsstoffen grotendeels bewaard blijven als je de volledige vrucht gebruikt. Het beste kun je fruit gewoon als één geheel eten om onder andere te kunnen genieten van de gezondheidsvoordelen van vezels.

Een bijkomend voordeel van fruit eten in plaats van drinken als sapje, is dat je sneller een voldaan gevoel krijgt. Een glas sap bevat al snel twee tot drie stukken fruit en daardoor ook veel fruitsuikers. Wanneer je een stuk fruit eet, stijgt je bloedsuikergehalte minder snel doordat de koolhydraten uit vers fruit minder snel worden afgebroken. Ten slotte tasten fruitsappen je tandglazuur sneller aan dan vers fruit dat je in zijn geheel eet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *