De peer is één van de meeste populaire fruitsoorten in Nederland. Een peer is natuurlijk heerlijk, maar ook erg gezond. De peer bevat vitamine C, voedingsvezels en kalium. De peer kun je natuurlijk lekker gewoon zo uit het vuistje eten, maar daarnaast is deze veelzijdige vrucht ook toepasbaar in verschillende lekkere gerechten, zoals een lekkere salade, gebak en taart of denk aan de lekkere klassieke stoofperen.
Teelt van de peer
De peer is net als de appel, een pitvrucht. Het Nederlandse klimaat is voor de teelt van de peren erg geschikt. De perenboom bloeit, afhankelijk van het perenras, van half april tot begin mei. De regio’s waar veel fruitteelt plaatsvindt zijn Gelderland, Noord-Holland, Flevoland, Zeeland, Utrecht, Zuid-Holland en Noord-Brabant. Het perenras wat eigenlijk het meest gekweekt wordt is de Conference peer, dit is een langere peer met stevig vruchtvlees. Daarnaast komen peren ook uit andere landen in Europa, maar ook uit Zuid-Afrika, Zuid-Amerika, China.
Handperen en stoofperen
Je kunt peren eigenlijk onderverdelen in twee categorieën: de stoofperen en de handperen. Over het algemeen heeft de handpeer een groene kleur met soms een wat rode blos. De schil is zacht en is makkelijk te schillen. Bij een rijpe peer is het vruchtvlees lekker zacht en sappig. De onrijpe peer fris en knapperig. De Conference peer is momenteel de populairste handpeer in Nederland. Andere handperen rassen zijn: De Anjou peer, Doyenne du Comice en de Thriomphe de Vienne.
De stoofperen zijn ook groen, maar je kunt ze niet rauw eten. Het vruchtvlees is hard en droog. De Gieser Wildeman is één van de geteelde stoofperenrassen. Dit ras is in handel gebracht rond 1850 en dankt zijn naam aan de kweker, de heer Wildeman uit Gorinchem. Een ander voorbeeld van een stoofperenras is de Saint Rémy.
Een stoofpeer moet geruime tijd gekookt worden, minimaal 3 uur. het vruchtvlees wordt dan donkerbruin/rood en zacht. Je kunt tijdens het koken wat rode wijn en bijvoorbeeld een kaneelstokje toevoegen, voor die heerlijke specifieke kleur, geur en smaak.
Hoe kan ik peren het beste bewaren?
Peren worden vaak onrijp verkocht. In de koelkast kunnen ze 14 tot zelfs 21 dagen goed blijven. Buiten de koelkast, maar wel op een koele plaats, ca. 1-7 dagen. Dit is mede afhankelijk van de mate van rijpheid bij aankoop.
Recepten met de peer
Een peer is natuurlijk lekker om gewoon zo uit vuistje te eten, maar je kunt de peer ook toepassen in diverse gerechten, mogelijkheden genoeg.
Gebruik de peer bijvoorbeeld in diverse salades, zoet of hartig gecombineerd met geitenkaas of blauwschimmelkaas, avocado of walnoten en een lekkere dressing. De peer is natuurlijk ook een lekkere smaakmaker in diverse zoete gerechten zoals gebak, wentelteefjes, taarten of cake. Of maak in plaats van appelcompote eens een lekkere perencompote. Uiteraard mogen de klassieke stoofperen niet ontbreken, heerlijk die geur! Of gebruik stukjes peer om te dippen in een chocoladefondue.
Er zijn echt zo enorm veel variaties mogelijk, je kunt op elk moment van de dag genieten van een heerlijk recept met peren.
Recente reacties