Kweekvlees: de diervriendelijke burger van de toekomst?

Misschien heb je er al wel van gehoord: kweekvlees, een product dat in een laboratorium wordt gekweekt met de stamcellen van dieren. Omdat hierbij geen dieren gedood hoeven te worden, kan het een goed alternatief zijn voor vlees, en is daarmee ook gunstig voor het klimaat. Onderzoek en experiment zijn nog volop aan de gang, maar volgens wetenschappers hoeft het niet lang te duren voordat kweekvlees zich als optie in de supermarkt aanbiedt.

Kweekvlees de diervriendelijke burger van de toekomst
© Commons.wikimedia.org

Stamcellen uit de billen

Kweekvlees wordt gemaakt van stamcellen uit levende dieren. Hiervoor hoeven we hen niet te doden; de cellen worden uit de billen van runderen geprikt. Vervolgens gaan deze cellen naar het laboratorium, om tot vlees te worden ontwikkeld. Dit ‘vlees’, dat in feite het spierweefsel van dieren is, heeft precies dezelfde structuur en is van dezelfde substantie als vlees – het komt alleen ergens anders vandaan.

Waarom kweekvlees?

Kweekvlees, klinkt interessant – maar waarom zou je niet gewoon een biefstukje of spare rib willen? De voordelen die meekomen met de ontwikkeling van kweekvlees zijn aanzienlijk groot. Omdat met deze methode veel minder dieren hoeven te worden gebruikt, hoeven er minder dieren te worden gekweekt, gestald, vervoerd, verpakt en verkocht: dit alles biedt vele voordelen voor het klimaat. Daarnaast zullen dieren aanzienlijk minder worden uitgebuit.

Vlees uit een laboratorium: is dat wel gezond?

Veel mensen zetten vraagtekens bij de kwaliteit en invloed van kweekvlees op de gezondheid. Is dat namelijk wel zo gezond… een hamburger uit een buisje? Hoewel het niet vreemd is dat kweekvlees dergelijke vragen oproept, blijkt toch het tegenovergestelde waar. Kweekvlees zou namelijk zelfs gezonder kunnen zijn dan ‘gewoon vlees’: het hoeft immers niet te worden volgespoten met medicatie of andere middelen voor manipulatie. In tegenstelling tot levende dieren, kan kweekvlees niet ziek worden en heeft dus geen vaccins en dergelijke nodig om gezondheid en bescherming te waarborgen. Daarnaast is het met kweekvlees mogelijk om enkel de stukjes vlees, die we het liefste hebben, te kweken – waardoor we niet meer achterblijven met ongezondere stukken vlees, vlees met overmatig veel vet, vlees met een schotwond, antibiotica, of ziekte. Daarnaast is kweekvlees ook nog eens stukken schoner en hygiënischer, omdat het in een steriel lab gecreëerd wordt: dat maakt de kans op voedselvergiftiging of andere problemen met bacteriën en ziektes weer stukken kleiner.

Kweekvlees de diervriendelijke burger van de toekoms
© Commons.wikimedia.org

Wanneer kan ik thuis een kweekvleeshamburger bakken?

Hoewel wetenschappers geloven dat het niet lang meer hoeft te duren alvorens kweekvlees onderdeel van het supermarkt-assortiment wordt, kan het toch nog eventjes duren voor jij jouw eigen kweekvleesburger thuis kunt bakken. Grootschalige productie vergt namelijk investering en een goed plan. Zo moeten er nog bioreactoren worden ontwikkeld die in staat zijn met duizenden liters te werken, er moet een goedkope manier worden gevonden om het foetaal kalfserum te vervangen (dit is een serum gewonnen uit kalfjes, waarbij het kalfje gedood moet worden, hetgeen uiteraard niet rijmt met het streven naar beter dierenwelzijn). Dus wanneer denken wetenschappers kweekvlees in de schappen te zien liggen? Volgens hen zou het tegen 2025 in grote massa beschikbaar zou moeten zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *