Alles wat je moet weten over pasta

Pasta, het is een ingrediënt dat over de hele wereld bekend is en wordt gebruikt. Hoewel het van origine natuurlijk Italiaans is wordt het in Nederland inmiddels vaker gebruik dan doe oer Hollandse aardappel. Over de term pasta kun je overigens discussiëren, want in Italië noemen ze alle deegwaren die zijn gemaakt van harde tarwe pasta. In Azië en andere gebieden noemen ze dit soort deegwaren noedels. Er zijn ontzettend veel verschillende soorten pasta, waarvan spaghetti waarschijnlijk de bekendste is.

Alles wat je moet weten over pasta
© Pixabay.com

De verschillende soorten pasta

Welke vormen pasta zijn er allemaal? Je hebt de zogenaamde platte pasta, zoals tagliatelle, lasagne en natuurlijk spaghetti. Deze worden gesneden uit dunne plakken deeg. Je kunt dit deeg ook in kleine vormpjes vouwen en vervolgens oprollen of dichtvouwen. Dan krijg je ravioli of tortellini. Weer andere manier is het persen van pasta in een vorm. Dit gebeurt er bij macaroni, penne en fusilli. Sommige soorten hierbij zijn glad, anderen hebben ribbels. Dat laatste is om de saus beter vast te kunnen houden.

Wanneer moet je nou welke pasta eten?

Met al die verschillende soorten pasta is het misschien lastig te bepalen wanneer je nou welke pasta moet eten. Hieronder hebben we de vier soorten pasta op een rijtje gezet met daarbij het beste moment om ze te eten.

Slierten

Slierten zoals spaghetti of tagliatelle gebruik je vooral bij dunne sauzen of sauzen zoals tomatensaus. Als je het zou gebruiken bij een zware saus blijft het achter op het bord wanneer je een hap pasta neemt. Tagliatelle is bijvoorbeeld wel weer geschikt voor iets zwaardere pasta dan spaghetti. Dat geldt ook voor romige sauzen.

Korte pasta

Korte pasta, zoals fusilli, kun je vrijwel altijd gebruiken. Dit kan dus bij dunne sauzen prima, maar ook bij zwaardere sauzen. Daarnaast is deze soort heel geschikt voor koude pastasalades. Let wel op als je dikkere saus gebruikt, dan kun je het beste pasta met ribbeltjes nemen.

Alles wat je moet weten over past
© Pixabay.com

Holle pasta

Holle pasta is bijvoorbeeld penne, maar ook macaroni. Deze pasta kun je vooral gebruiken bij dikkere sauzen, want deze hebben als voordeel dat ze de saus opnemen in het holle gedeelte. Hierdoor eet je altijd pasta samen met saus. Ook voor kaassauzen is een holle pasta heel geschikt, om dezelfde reden.

Platte pasta

Platte pasta gebruik je vooral bij lasagne. Daarnaast kun je platte pasta vullen zoals bijvoorbeeld bij ravioli.

Hoe zit het met de voedingswaarde van pasta?

Pasta heeft een positieve naam als het gaat om smaak, maar een beetje een negatieve naam als het gaat om gezondheid. Veel mensen die willen afvallen laten pasta staan, wat vooral komt omdat koolhydraten door sommigen worden gezien als de vijand. Het is echter nergens voor nodig om pasta te laten staan, zolang je het juiste aantal calorieën eet kun je zelfs elke dag pasta eten. Het gaat dan wel om de juiste hoeveelheid.

Als we kijken naar de voedingswaarden zitten er vooral koolhydraten in. Het bevat een beetje eiwitten en vrijwel geen vetten. Als je een gezonde pasta wil maken moet je meer kijken naar de saus die je erbij doet, die bevat namelijk veruit de meeste calorieën.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *