Voedzaam Rogge

De wetenschappelijke naam is ‘secale cereale,’ maar die zul je niet snel in de supermarkt of bij de bakker tegenkomen. We hebben het over: rogge! Een populair graansoort dat je ongetwijfeld kent. Rogge wordt voornamelijk gebruikt voor het bakken van broden, en is een ‘zware’ graansoort die broden donkerder, zwaarder en voedzamer maakt.

Voedzaam Rogge
© Pixabay.com

Waar wordt rogge gebruikt en waarom?

Rogge is een graansoort die voornamelijk wordt gebruikt in Europa, en meer specifiek in Duitsland en Polen, en daarnaast veel in Rusland. Rogge is een graansoort die wordt gebruikt voor zijn korrels en strohalmen. Omdat rogge een zeer goede bron van mineralen en voedingsvezels is, en een graansoort is dat makkelijk fermenteert, wordt deze vaak gebruikt bij het maken van zuurbroden en desemstarters (gefermenteerde bloem die zich tot een krachtige, natuurlijke gist vormt) en ook voor het brouwen van alcoholische dranken zoals whisky en wodka. Omdat rogge onvoldoende gluten heeft om luchtig brood te kunnen maken (zoals bij andere tarwesoorten wel het geval is), wordt rogge vaak gecombineerd met tarwemeel. Op deze manier kun je een donker, stevig brood maken dat toch luchtig is.

Roggebrood

Maar het kan ook anders. Gebruik je namelijk enkel roggebloem- of meel om mee te bakken, dan krijg je… jawel! Het klassieke en geliefde roggebrood dat in dunne plakjes wordt gegeten, soms met een beetje boter of kaas om het af te maken. Roggebrood is zeer voedzaam, en een hele klus voor het lichaam om te verteren. Daarom zit je al snel vol en heb je niet veel nodig om een voldaan gevoel te hebben, na het eten van roggebrood.

Voedzaam Rogg
© Pixabay.com

Weetjes over rogge

Rogge lijkt veel op tarwe, maar heeft lange korrels en een gelige, grijsblauwe kleur. Dit zie je ook terug in het deeg dat je maakt wanneer je met rogge werkt.
Deze korrels zijn goed en lang houdbaar. Dat maakt rogge een erg populair graangewas.
Rogge zit vol met het essentiële aminozuur ‘lysine’, hetzelfde zuur dat je terugvindt in vlees, vis en gevogelte.
Bloem van rogge wordt gebruikt in onder andere (zuur)brood en knäckebröd. Käckebröd is de harde cracker die oorspronkelijk uit Zweden komt, en ook in Nederland graag gegeten wordt. Ook vind je rogge terug in bier, andere alcoholische dranken en ontbijtkoek.
Rogge heeft een donkere kleur en een ietwat zoet, soms licht zurige smaak.
Wanneer rogge in aanraking komt met water, zwelt het op. Dat maakt dat je sneller een verzadigd gevoel hebt na het eten van een brood of koek waar rogge in is verwerkt.
Rogge is iets duurder dan tarwebloem, maar omdat deze wordt gemengd met andere meelsoorten (zoals tarwebloem of spelt), heb je voor het bakken met rogge heb in verhouding minder bloem nodig.
Heb je een superbruin broodje in de supermarkt gevonden en denk je daarmee een echt voedzaam, stevig (rogge)broodje gevonden te hebben? Mogelijk heb je het mis! Rogge maakt een brood niet per definitie zeer donker van kleur, maar eerder grijs-achtig. Wanneer brood erg bruin van kleur is, is er vaak een kleurstof aan toegevoegd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *