Zwarte, witte en groene thee: wat is het verschil?

Ben jij ook een echte theeliefhebber en drink jij iedere dag wel een lekker kopje thee? Dan weet je vast het verschil tussen zwarte, witte en groene thee. Deze drie verschillende theesoorten bestaan uit verschillende ingrediënten en bevatten stuk voor stuk gezondheidsvoordelen. In dit artikel leggen we verder het verschil tussen zwarte, witte en groene thee uit.

Zwarte, witte en groene thee wat is het verschil
© Pixabay.com

Zwarte thee
Een lekkere Ceylon of English Blend, zwarte thee komt in vrijwel elk huishouden voor. Zwarte thee wordt gemaakt door de bladeren van de theeplant. Hierdoor komt het ook aan de donkere kleur. Om zwarte thee te kunnen maken, is er een zwaarder oxidatieproces dan bij lichtere theeën. Hierdoor is zwarte thee veelal ook sterker van smaak en bevat het meer cafeïne dat witte thee of groene thee. De smaak van zwarte thee is afhankelijk van het soort thee, de oxidatie en de eventuele toevoegingen. Zo zijn de meeste thee met fruitsmaak, ook zwarte thees.

Zwarte thee zorgt dankzij het relatief hoge cafeïne gehalte voor een echte opkikker. Daarnaast kan zwarte thee zorgen voor een gezonde mond en gezond gebit. Dit doordat het antibacteriële eigenschappen heeft.

Witte thee
Ook witte thee wordt gemaakt van de theeplant Camellia Sinensis. Ditmaal wordt het niet geproduceerd van de bladeren van de plant, maar van de jonge knoppen van de plant. Deze worden direct verwijderd en geoxideerd. Binnen 48 uur na het ontpoppen van deze knoppen, worden ze gerooid en gedroogd. Het drogen wordt in het zonlicht gedaan. Waar in Azië witte thee vrij standaard is, is het in het westen nog altijd een luxe product. Witte thee is doorgaans duurder dan zwarte thee. Witte thee kun je gewoon in de supermarkt kopen. Voor een groter aanbod aan witte thee, kun je het beste bij speciaalzaken langsgaan of online kijken.

Witte thee wordt veelal zachter en aangenamer ervaren dan zwarte thee. Ook bevat witte thee een stuk minder cafeïne dan zwarte thee. Wanneer je dagelijks witte thee drinkt, zul je een betere stoelgang en metabolisme ervaren.

Zwarte, witte en groene thee wat is het verschi
© Pixabay.com

Groene thee
Wat veel mensen niet weten, is dat groene thee van dezelfde bladeren wordt gemaakt, als zwarte thee. Het oxidatieproces verschilt en daardoor heeft deze thee zijn typisch groene kleur en soms wat bittere smaak. Daarom wordt er vaak groene thee met andere smaakinfusies verkocht. Zo zit groene thee met citroen standaard in het assortiment van supermarkten. De oxidatie voor groene thee is minimaal. Ook bevat groene thee doorgaans geen cafeïne en is het dus ideaal voor iedereen die cafeïne vrij wilt drinken.

Er worden vele gezondheidsvoordelen toegeschreven aan groene thee. Het voornaamste is dat groene thee een positieve werking zou hebben op het gewicht. Afvallen met groene thee wordt dan ook vaak aangeraden.

Ben jij een echte theeliefhebber? Dan zul je vast meerdere pakjes witte, zwarte en groene thee in huis hebben. De smaken van deze theesoorten verschillen enorm van elkaar. Ook hebben deze theesoorten verschillende gezondheidsvoordelen. Welke thee drink jij het liefst?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *