De gezondheidsvoordelen van quinoa voor jong en oud

De populariteit van quinoa groeit gestaag. En daar zijn hoofdzakelijk enkele gezondheidsredenen voor. Het is een supergezond voedingsmiddel dat de jongste jaren aan een steile opmars bezig is. Daarnaast is het geschikt voor oudere mensen, maar ook voor de allerkleinsten zoals baby’s. Quinoa beschikt over heel veel mineralen en vitaminen die een mens nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren. Om die reden kan je nog maar moeilijk spreken over een (voorbijgaande) hype. Je kan het bovendien verwerken in verschillende gerechten. De quinoamelk van baby’s bijvoorbeeld bevat alles wat een pasgeborene nodig heeft.

De gezondheidsvoordelen van quinoa voor jong en oud
© Pixabay.com

Wat is quinoa eigenlijk?

Quinoa – afkomstig uit Zuid-Amerika – is een uitstekend tarwevrij alternatief voor (zetmeelrijke) granen. Voor alle duidelijkheid: quinoa is geen graansoort, maar een zaad dat heel veel gelijkenis toont met granen. Het zorgt voor een gevarieerd, uitgebalanceerd voedingspatroon. Het doet uitstekend dienst ter afwisseling van volkoren graantypes en functioneert probleemloos als ideale vleesvervanger. In vergelijking met andere granen biedt quinoa heel wat gezondheidsvoordelen.

Wat is het grote voordeel van quinoa voor je gezondheid?

Hieronder zetten we enkele gezondheidsvoordelen even op een rijtje:

  • Het is een complete eiwitbom

Dit wil zeggen dat quinoa over alle (negen) aminozuren beschikt die je lichaam nodig heeft om optimaal te presteren. Dit komt uiterst zelden voor bij een eiwitbron die plantaardig is. Over het algemeen zijn het overgrote deel van eiwitten afkomstig van rundvlees of kip.

  • Quinoa bevordert de spijsvertering

Quinoa zit propvol ongeziene vezels en zorgt ervoor dat je spijsverteringskanaal wordt gestimuleerd. Bepaalde soorten van vezels – ook wel omschreven als prebiotica – voeden de goedaardige bacteriën in je darmen.

  • Het zorgt bij zwangerschap voor een gezonde foetus

Voor vrouwen die zwanger zijn, is er bijkomend goed nieuws. Quinoa bevat foliumzuur. Dit is een vitamine die een vitale rol speelt tijdens de zwangerschap, omdat het een levensgezonde ontwikkeling van de foetus ruggensteunt.

De gezondheidsvoordelen van quinoa voor jong en ou
© Pixabay.com
  • Het speelt een sleutelrol bij botvorming

Quinoa beschikt over 3 essentiële ingrediënten die belangrijk zijn bij de gezondheid van de botten: magnesium, calcium en fosfor. Vooral magnesium en fosfor helpen om gezonde botten te ontwikkelen. Bovendien helpen deze ingrediënten het lichaam om de nodige eiwitten te maken.

  • Het aanwezige ijzer helpt bloedarmoede voorkomen

De aanwezigheid van ijzer speelt een hele grote rol voor gezonde spieren, voor bepaalde hormonenaanmaak en het behoorlijk functioneren van lichaamscellen. Door het tekort van ijzer te voorkomen, wordt eveneens mogelijke bloedarmoede voorkomen.

Belangrijke tip bij het aankopen van quinoa

Hoewel quinoa van nature uit glutenvrij is, zal je toch bij de aankoop van quinoa het etiket op de verpakking zorgvuldig moeten controleren wanneer je gevoelig of allergisch bent aangelegd voor gluten. Een zopas verschenen recente studie waarschuwt voor detecteerbare sporen van gluten in de supermarkt. Met andere woorden zal je uit veiligheid toch even moeten dubbelchecken.

Bereidingswijze om quinoa te koken

Het koken van quinoa is vrij simpel. Je voegt gekookt water toe met een verhouding één kopje zaad en twee kopjes water. Vervolgens laat je op een zacht vuurtje onder deksel de quinoa koken gedurende 15 minuten. Het is een beetje hetzelfde dan rijst koken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *