Alles over de razend populaire appel

De appel, iedereen kent hem wel. Het is het meest gegeten fruit van Nederland en waarschijnlijk van heel veel landen. In Engeland zeggen ze wel; een apple a day keeps the doctor away. Een appel is net als bijvoorbeeld een peer een van de pitvruchten, en bevat heel veel gezonde voedingsstoffen. Hieronder vertellen we je meer over de populaire appel.

Alles over de razend populaire appel
© Pixabay.com

Het telen van appels

Veel appels in Nederland worden in Nederland geteeld, omdat het klimaat hiervoor heel geschikt is. Vooral in de Betuwe worden veel appels geteeld. De helft van alle appels die in Nederland groeien zijn bestemd voor de export, een kwart wordt gebruikt voor appelmoes en een kwart wordt verkocht als appels. Hiervan zijn Elstar en Jonagold het meest populair. Overigens komen lang niet alle appels in de supermarkt uit Nederland. Velen worden geïmporteerd uit Frankrijk, Spanje, België, Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland en Chili.

Het bewaren van appels

Een van de voordelen van appels is dat je ze lang kunt bewaren, waardoor ze ook het hele jaar lang verkrijgbaar zijn. Als je ze koopt in de supermarkt kun je ze nog twee tot vier weken in de koelkast bewaren. Veel mensen leggen ze overigens niet in de koelkast maar bijvoorbeeld op een fruitschaal, wat op zich ook prima kan. Door de hogere luchtvochtigheid en temperatuur worden ze dan wel sneller rijp. Je kunt in dat geval het beste een stevige appel kopen.

De voedingswaarden van appels

Appels staan bekend als gezond en dat is geheel terecht. Allereerst bevat een appel niet zo veel calorieën, gemiddeld ongeveer 75. Ze leveren heel veel vezels en kalium. Er wordt ook gezegd dat appels ouderdom tegengaan, je cholesterol verlagen en tegen kanker beschermen. Daarnaast zijn de antioxidanten goed voor je botten en geheugen en helpt het ook bij de stoelgang. We moeten er wel bij zeggen dat niet al die effecten helemaal zijn bewezen.

Alles over de razend populaire appe
© Pixabay.com

Hoe zit het eigenlijk met appelsap?

Je kunt van alles maken van appels, waaronder natuurlijk ook appelsap. Deze is verkrijgbaar in vele varianten. Van helder tot troebel, van puur sap tot concentraat, in een fles of in een pak. Maar hoe gezond is dat sap nou eigenlijk? Een stuk minder gezond dan een appel. Van de gezonde voedingsstoffen is vaak weinig meer over, omdat die ook in het vruchtvlees en schil zitten. Ook vezels krijg je er een stuk minder mee binnen. Daarnaast voegt men vaak nog suiker toe. Al met al is het absoluut een stuk minder gezond. Als je dan toch graag appelsap wil drinken en daar wat voordelen uit halen, dan kun je het beste gaan voor versgeperst troebel appelsap. Daar zitten vaak nog wel wat vitamines, mineralen en vezels in.

De oneindige mogelijkheden met een appel

Je kunt een appel natuurlijk zo eten, maar je kan er nog heel veel meer mee. Denk aan appelmoes, appeltaart of appelflappen. Daarnaast kun je het gebruiken in allerlei gerechten, salades of toetjes. Een appel is super gezond en heel veelzijdig!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *