Spinazie, veelzijdig en supergezond!

Verse spinazie is lekker en gezond en daarnaast is het een groente die eenvoudig op verschillende manieren te bereiden is. Koken, roerbakken of maak er een lekkere salade van, super gezond en lekker!

Spinazie, veelzijdig en supergezond!
© Pixabay.com

Soorten spinazie

Kleinbladige bladspinazie: deze soort is vooral aan het einde van het najaar en in het voorjaar te verkrijgen. De fijne, sappige blaadjes doen het vooral erg goed in een salade.

De grootbladige spinazie: deze spinaziesoort is te verkrijgen in de periode vanaf maart/april. De blaadjes van deze soort zijn wat grover, groter en stugger. Deze soort leent zich bij uitstek voor gebruik in warme gerechten.

Dan heb je nog de wilde spinazie: eigenlijk is dit niet echt een aparte soort, maar de term wordt meestal gebruikt om een wat stuggere en grovere variant van de grootbladige spinazie aan te duiden. Het is geschikt om te wokken of te koken.

Hoe lang bewaren?

Let bij het kopen dat er geen gele of gekneusde blaadjes bij zitten en gebruik de spinazie na aankoop liefst op dezelfde dag. Het is namelijk een groente dat snel zijn frisheid kwijtraakt. Wil je de spinazie toch wat langer bewaren, dek het dan af met folie, zodat de blaadjes niet uitdrogen. Wil je de spinazie nog wat langer kunnen bewaren? Invriezen van de verse spinazie is dan een goede optie. Voordat je de spinazie kan invriezen moet je het eerst 2 tot 3 minuten blancheren in kokend water. Spoel het daarna af met koud water, laat het afkoelen en vries het in.

Spinazie, veelzijdig en supergezond
© Pixabay.com

Hoe kun je verse spinazie bereiden?

Belangrijk is om eerst de spinazie goed te wassen, zodat al het zand eraf is. Je kunt de spinazie zowel gekookt of rauw eten. Rauw is spinazie heerlijk in bijvoorbeeld salades! Als je de spinazie gekookt wilt eten dan is dat heel eenvoudig. Doe een beetje water in de pan en voeg de spinazie en een snufje zout toe en laat het 4-6 minuten koken. Spinazie bevat veel vocht en zal tijdens het koken enorm slinken, reken 300-400 gram rauwe spinazie per persoon. Laat na het koken het kookvocht uitlekken eventueel wat nootmuskaat en room erbij.

Je kunt spinazie dus koken, maar je kunt het ook stoven of lekker roerbakken met wat andere groente erbij. Spinazie wordt ook vaak verwerkt in een quiche of omelet.
Spinazie roerbakken is eigenlijk net zo makkelijk als koken. Doe wat olie in de wok, voeg de spinazie toe, roer het een beetje door totdat het geslonken is en voeg daarna nog wat spinazie toe. Na 3-4 minuten is de spinazie beetgaar en klaar, kookvocht afgieten en eventueel een beetje room of knoflook erbij. Spinazie is goed te combineren met vis, kalfsvlees of gevogelte.

Diepvriesspinazie bereiden

Diepvriesspinazie heb je in twee varianten, de spinazie à la crème en de bladspinazie. Bereiden is heel eenvoudig en volg gewoon de gebruiksaanwijzing op het pak. Let er wel op dat je het vuur niet te hoog zet!

Hoe gezond is spinazie?

Spinazie bevat veel vitamine A, B, C, kalium, calcium, ijzer en vezels. Het is dus supergezond!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *