Vijf interessante feitjes over wortels

De wortel is een populaire groente, die over bijna de hele wereld gegeten wordt. Ook in de Nederlandse keuken wordt de wortel vaak gebruikt. Maar wat weet je nu echt van de wortel af? We hebben vijf interessante feitjes voor je op een rijtje gezet!

Vijf interessante feitjes over wortels
© Pixabay.com

1. Wortels komen oorspronkelijk uit Afghanistan
Ook al worden wortels tegenwoordig over bijna de hele wereld gegeten, de eerste wortels groeiden hoogstwaarschijnlijk in de omgeving van Afghanistan. In het jaar 900 verscheen de wortel daar in onze geschiedschrijving. Vanuit Afghanistan reisde de wortel naar de omliggende landen en rond het jaar 1300 verscheen de wortel ook in Noord-Europese tuinen en in de Chinese keuken.

2. Afvallen met wortels
De gemiddelde wortel bevat slechts 25 calorieën, waardoor wortels de perfecte gezonde snack zijn. Ook bevat een wortel relatief veel vezels en erg veel vitamine A. Met één wortel heb je al meer dan twee keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A binnen! Dit komt doordat wortels veel bètacaroteen bevatten, een stofje dat door je lichaam wordt omgezet tot vitamine A.
Doordat wortels weinig calorieën en relatief veel vezels en vitaminen bevatten, vormen ze de ideale snack voor iemand die gewicht wil verliezen. De vezels zorgen er namelijk voor dat je sneller vol zit (en dat je dus minder trek krijgt in andere ongezonde snacks). En doordat er zo weinig calorieën in wortels zitten, hoef je je niet schuldig te voelen als je er veel van eet. Onderzoek suggereert zelfs dat je, tijdens het eten van wortels, meer calorieën verbrandt dan dat je opneemt.

Vijf interessante feitjes over wortel
© Pixabay.com

3. Je moet wortels niet in de buurt van rijpe vruchten bewaren
Als je wortels lang goed wilt houden, kun je ze het beste in de koelkast bewaren. Maar let er wel op dat je ze hierbij niet in de buurt van rijpe vruchten legt. Rijpe vruchten kunnen namelijk gassen afscheiden en deze geven een bittere smaak aan de wortels. Tip: verwijder ook het loof van de wortels voordat je ze in de koelkast legt, zo blijven ze nog langer houdbaar.

4. Je herkent een goede wortel aan de dieporanje kleur
Gezonde wortels herken je aan de dieporanje kleur. Deze wortels hebben namelijk een hoge concentratie bètacaroteen (die je lichaam, zoals we al hebben kunnen lezen, omzet in vitamine A). Ook kun je het beste wortels uitkiezen waar het groene loof nog aan vastzit, deze wortels blijven langer vers.

5. Oorspronkelijk waren wortels niet oranje
Ook al is de wortel tegenwoordig goed te herkennen aan de oranje kleur, deze kleur heeft de wortel niet altijd gehad. Oorspronkelijk was de wortel namelijk paars of wit. Pas eind zeventiende eeuw veranderde dit, toen kreeg de wortel zijn kenmerkende oranje kleur. En de oorzaak daarvan ligt in ons eigen land, Nederland was in de zeventiende eeuw namelijk een erg grote wortelproducent. Enkele Nederlandse wortelkwekers besloten om een oranje wortel te kweken, ter ere van het koningshuis Oranje-Nassau. En deze oranje wortel werd zo populair dat hij zich over de hele wereld verspreid heeft.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *